CRÍTICATV
Efímers 10/12/2014

És que no sóc idiota, sap?

i
Mònica Planas
2 min

Una bona notícia: La 2 ha estrenat un programa sobre divulgació científica. Orfes del Redes d’Eduard Punset, hauria de ser un motiu d’alegria televisiva. Però hi ha una mala notícia: si el mireu us sentireu idiotes. I no parlo d’una ciència televisada que, apujant el llistó, s’oblida del que es considera un nivell cultural estàndard i ofereix uns continguts elevats que l’espectador no pot seguir. El que vull dir és que des de la tele us tractaran de tontos. Us faran sentir persones que teniu por del coneixement, que menyspreeu aquells que han cultivat l’intel·lecte, que rebutgeu la informació científica o que la considereu esnob. La gràcia d’aquest nou programa consisteix a recordar a l’espectador, entre brometes, que és curt però que no ha de témer res, que ells l’ajudaran. Que podrà assimilar-ho sense angoixa ni dolor. El programa es titula Órbita Laika i el presenta Ángel Martín, aquell humorista que va presentar a La Sexta el Sé lo que hicisteis.

Diumenge Martín arrencava el programa fent-se el ruc. De fet, ja ho va anunciar d’entrada: “ Yo aquí hago de payaso tonto ”. Per fer més amenes les explicacions hi conviden alguna celebritat que tampoc és del món de la ciència per assegurar-se que el programa no puja massa de nivell. L’escollida va ser Ana Morgade. Després, la primera divulgadora científica que va aparèixer tot just asseure’s al sofà ja ens va tranquil·litzar: “ Yo explicaré cosas ligeritas ”.

El programa exposa qüestions científiques elementals: en què consisteix la selecció natural, com percebem el color, curiositats de bioquímica bàsica, experiments clàssics sobre comportament animal, anècdotes sobre conducta humana... Un contingut que es podria haver explicat igual fa deu o vint anys. O fins i tot cinquanta. Alguns temes resulten passats de moda. Els bons programes sobre divulgació científica es caracteritzen, precisament, per transmetre una mirada cap al futur mentre, subtilment, ens transmeten el coneixement més bàsic aprofitant l’avinentesa. Era el cas de Punset a Redes, en què tenies la sensació que el que t’explicaven era nou. A Órbita Laika ens alliçonen com si tinguéssim dificultats de comprensió. Ens diuen, per exemple, que si barregem la llum vermella amb la verda en resultarà una de groga i pretenen que ens quedem bocabadats. TVE confon l’educació general bàsica amb la divulgació científica, es pensa que els espectadors som burros i que el programa servirà per pal·liar les llacunes intel·lectuals provocades per l’elevat índex de fracàs escolar del país.

stats