SERVEIS PÚBLICS
Societat 24/05/2012

Amnistia adverteix que les retallades ja vulneren drets humans

Les retallades pressupostàries en serveis públics, com la sanitat, ja vulneren drets humans, segons Amnistia Internacional. L'entitat també denuncia la repressió de les protestes dels indignats.

Auri Garcia Morera
2 min
Amnistia adverteix que les retallades ja vulneren drets humans

BARCELONA.Amnistia Internacional fa 50 anys que elabora un informe anual sobre l'estat dels drets humans al món. Fins ara els grans motius de preocupació eren lluny de casa nostra i els problemes detectats a Catalunya afectaven col·lectius molt específics. Però enguany, per primer cop, l'organització alerta que s'estan vulnerant drets humans de la majoria de catalans amb les retallades pressupostàries en serveis públics, com la sanitat.

"Els drets socials no són només despeses, sinó drets humans", defensa Imma Guixé, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya. "I la protecció dels drets humans no es pot interrompre en èpoques de dificultats econòmiques", afegeix Guixé, que lamenta que les administracions només presentin dades sobre l'estalvi que impliquen les mesures i no sobre l'impacte que tenen sobre les persones.

Pel que fa a la sanitat, Amnistia cita com a mesures preocupants la reforma sanitària del govern espanyol i també mesures impulsades per la Generalitat, com la taxa de l'euro per recepta i els tancaments de centres mèdics. Unes mesures que, segons a coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya, "poden dificultar l'accés lliure i universal als serveis de salut i perjudicar-ne la qualitat". Amnistia creu que ja s'han travessat línies vermelles i considera especialment greu la intenció del govern espanyol de limitar l'atenció sanitària als immigrants en situació irregular: "Nega el dret a la salut a aquest col·lectiu i fins i tot posa en risc la seva vida". Catalunya ja ha dit que no aplicarà la mesura.

Un altre dret social en un moment difícil a casa nostra, des del punt de vista d'Amnistia, és el dret a l'habitatge. "Des que va començar la crisi, moltes persones han perdut casa seva, i la relatora de les Nacions Unides pel dret a l'habitatge ja ha qualificat la situació d'emergència habitacional", explica Imma Guixé. Amnistia és especialment bel·ligerant amb els desnonaments, que considera que només s'haurien de fer "com a últim recurs, amb consulta prèvia als afectats, després d'haver examinat totes les alternatives possibles, i garantint que hi ha una alternativa d'habitatge per a aquestes persones, de manera que no es quedin al carrer".

La repressió de les protestes

L'entitat també denuncia la repressió policial de les protestes del moviment dels indignats , i torna a demanar que s'investiguin els casos d'ús excessiu de la força. L'informe recorda a les autoritats que "l'ús de la força ha de ser sempre l'últim recurs per garantir l'ordre públic, no el primer" i és especialment crític amb el fet que, en el polèmic desallotjament de la plaça de Catalunya del 27 de maig del 2011, els agents dels Mossos no anaven identificats tal com marca la llei.

stats