MEDI AMBIENT
Societat 26/08/2012

Atac final a l'incendi de Madremanya

L'incendi declarat divendres a Madremanya, al Gironès, va estar estabilitzat durant tot ahir amb 220 hectàrees cremades. Els Bombers no el volien donar per controlat fins que passés la tramuntana.

Elisabet Escriche
2 min

LA PERAL'incendi de Madremanya, que va començar divendres al migdia, encara no estava controlat en el moment de tancar aquesta edició. Tot i així, els Bombers de la Generalitat confiaven a fer-ho al voltant de la mitjanit. Durant tot dissabte, el foc, que ha acabat cremant 222 hectàrees, va estar estabilitzat.

La principal preocupació dels serveis d'emergència era veure com reaccionaven "els punts calents" amb l'entrada de la tramuntana que va començar a bufar amb força cap a les vuit del vespre. La pluja, que va fer acte de presència a quarts de sis de la tarda, va ajudar en les tasques d'extinció la cinquantena de mitjans terrestres i fins a una dotzena d'aeris que van estar treballant durant tota la jornada.

"Quan vegem que no hi hagi cap revifalla el donarem per controlat, però volem veure la tramuntana en la seva màxima intensitat per poder fer una prova de resistència", va deixar clar el director dels serveis territorials d'Interior de Girona, Albert Ballesta. I va afegir que el foc havia cremat de manera molt irregular. "No és que hi hagi un punt crític sinó tot el perímetre, que no ha deixat de fumejar", va puntualitzar.

La trentena de veïns de la urbanització la Vilosa i de Mas Costa de Sant Martí Vell, que van ser desallotjats just en arrencar l'incendi divendres a quarts de tres del migdia, ja han pogut dormir aquesta nit a casa seva. També es va aixecar l'ordre de confinament dels veïns del mateix nucli de Vilosa i de Riuràs a la Pera passades les sis de la tarda.

El foc ha cremat un total de 222 hectàrees repartides entre cinc municipis: Sant Martí Vell -la població més afectada-, Madremanya, Sant Joan de Mollet, Flaçà i la Pera. La majoria era arbrat, bàsicament pi blanc i alzina, tot i que també ha afectat una part de conreu, pastura i matolls. Les flames no han malmès cap habitatge però s'han quedat a menys de cinquanta metres d'algunes cases. "Vam haver de marxar en mitja hora perquè el foc estava molt a prop, però per sort hem pogut comprovar que la casa està intacta", explica Assumpta Fargas, una de les veïnes desallotjades de la urbanització la Vilosa.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va reiterar ahir que l'incendi va començar de manera "fortuïta" al costat d'una masia on s'estaven fent obres. "La investigació està oberta. Encara és aviat per dir si ha estat una imprudència o una negligència", va afegir. Els Mossos d'Esquadra van agafar declaració a diversos testimonis on van començar les flames, entre divendres i ahir. Agents rurals també estan investigant l'origen dels altres cinc focs que es van declarar divendres a la tarda a les comarques gironines.

A causa de les flames va estar tallada durant tot ahir la GiV 6701 a Sant Martí Vell i la C-66 entre Bordils i Flaçà.

stats