POLÍTIQUES SOCIALS
Societat 23/09/2014

Benestar ajorna el 25% dels pagaments a entitats

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaEl departament de Benestar Social i Família ajornarà per problemes de tresoreria el 25% dels pagaments del mes de setembre al sector dels serveis socials. El departament que dirigeix Neus Munté va comunicar ahir als representants del sector que a finals d’aquest mes els deixarà de pagar aproximadament 12 milions del total de 50 milions d’euros que reben mensualment per gestionar serveis per a discapacitats, gent gran o infants.

L’afectació no serà la mateixa per a totes les entitats, sinó que es prioritzaran els pagaments a les entitats més petites, en què un impagament com aquest podria tenir un impacte més important, per davant dels pagaments a entitats més grans. Així, l’ajornament afectarà el 25% de l’import global, però només el 16% de totes les entitats. Les entitats afectades cobraran el 50% de l’import que els correspondria rebre aquest mes.

El departament ha detallat que es garantirà el pagament del 100% de la factura a totes les entitats dels àmbits de tuteles, VIH, malaltia mental i atenció diürna. En canvi, cobraran el 50% de la factura algunes entitats dels àmbits de discapacitat i gent gran, que depenen de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), i algunes que depenen de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Precedents a Benestar i Salut

El sector dels serveis socials ja es va veure afectat per un episodi similar el juliol del 2012, tot i que en aquella ocasió l’impacte va ser més important. El departament de Benestar, llavors amb Josep Lluís Cleries al capdavant, va deixar de pagar la totalitat de la factura d’aquell mes, que ascendia a uns 70 milions. El sector més afectat va ser el de les residències de gent gran, en què molts centres es van veure obligats a endarrerir el pagament de nòmines. Més d’un any i mig després de l’impagament, les entitats van rebre les quantitats pendents a través del pla de pagament a proveïdors de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) de l’Estat.

La setmana passada el departament de Salut va comunicar al Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i a la Federació d’Associacions de Farmàcies que aquest mes no cobraran la totalitat de la factura, que puja a 119,7 milions d’euros. El departament s’havia compromès per escrit a pagar cada mes a les farmàcies. Fins ara cobraven amb 25 dies de retard respecte al conveni.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ja va avisar el 8 de setembre que a finals d’aquest any la Generalitat tindrà “tensions de liquiditat” que seran “més pronunciades que altres anys”. Mas-Colell va explicar que la gravetat de la situació dependrà de la resposta del fons de liquiditat autonòmic (FLA) del govern espanyol i de “l’efecte final d’any”, que “s’accelerarà al novembre”.

stats