HISTÒRIA DE LA MEDICINA
Societat 17/10/2011

Bolós, gairebé 110 anys dispensant medicaments

D.r.
2 min

BARCELONA."Recordo que quan sortia de l'escola, de vegades anava a la farmàcia a omplir ampolles d'alcohol o a tallar el paper per embolicar els medicaments", explica Jordi de Bolòs Giralt. Amb aquesta feina es guanyava barres de pega dolça. Actualment Jordi de Bolòs, que pertany a una vastíssima nissaga de farmacèutics i naturalistes originària d'Olot -és la baula número 19 de la cadena-, continua treballant a la mateixa farmàcia, situada a la rambla de Catalunya de Barcelona. És un establiment modernista que ofereix una gran diversitat de productes -alguns d'elaboració pròpia- que no són estrictament medicaments i que permeten contrarestar l'escàs benefici que avui proporcionen els medicaments als farmacèutics: dietètica, cosmètica i complements alimentaris. "I productes de fitoteràpia des de fa temps", subratlla Jordi de Bolòs Capdevila, pare de l'actual propietari, Jordi de Bolòs Giralt. "El meu pare (és a dir, l'avi de De Bolòs Giralt), Antoni de Bolòs Vayreda, botànic que va vendre la seva farmàcia d'Olot i va adquirir aquesta el 1927, va especialitzar-lo en la venda de plantes medicinals, que envasava amb la marca de La Pirenaica " , explica De Bolòs Capdevila, catedràtic de fisicoquímica de la UB.

A les parets de la farmàcia hi ha part de la nostra història. Literalment. Hi ha un forat conseqüència d'una bala que va entrar-hi durant la revolta popular de la Setmana Tràgica, el 1909. De la Guerra Civil, Bolòs de Capdevila en recorda: "Si hi havia bombardejos a la nit o als dies de festa, les farmàcies havien d'obrir. Com si poguessin atendre els ferits! Tota la família vam anar a viure-hi", explica. "Hi teníem amagat un oncle capellà. Era sord i tossia. Jo crec que els dependents ho sabien però no deien res".

El veritable tresor és un llibre voluminós, ple de fotografies en blanc i negre, escrit a mà per Antonio Novellas, el fundador de la farmàcia l'any 1902. Hi explica que hi feia homeopatia i hi organitzava tertúlies. Novellas descriu els primers passos del negoci. Li preocupava tenir gairebé al davant la farmàcia del doctor Andreu, el qual aleshores ja era un prestigiós farmacèutic. Novellas el va anar a veure a Puigcerdà, on estiuejava, i Salvador Andreu li va esvair totes les incerteses sobre una possible competència. I avui, quasi 110 anys més tard, la Farmàcia Bolós continua oberta.

stats