Societat 24/11/2014

"Bona tarda fill, sóc el papa Francesc": la conversa telefònica del pontífex amb la víctima de pederàstia de Granada

Bergoglio li ha trucat per demanar-li perdó en dues ocasions i s'ha compromès a anar fins al final per acabar amb els abusos sexuals a menors

Jesús Bastante
5 min
L'arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez, es va prostrar aquest diumenge a la Catedral de Granada per demanar perdó pels "escàndols" que han afectat l'Església / Miguel Ángel Molina EFE

MadridEl següent relat és una mostra que l'actitud de "tolerància zero" davant la pederàstia s'ha implantat, per quedar-se, a la Santa Seu. I que, si cal, és el mateix papa Francesc qui pren la iniciativa i obliga els bisbes a prendre mesures, eclesiàstiques i penals. És Bergoglio qui s'acosta a les víctimes per donar-los suport sense reserves i ajudar-les que aquests delictes es denunciïn i castiguin, a l'Església i també als tribunals ordinaris.

Aquesta és la història de Daniel, tal com l'ARA ha pogut reconstruir a partir de converses amb diverses fonts, algunes d'elles especialment properes a la víctima, durant les últimes setmanes. Un relat que ens mostra el suport i l'afecte del Papa vers una de les víctimes.

Diumenge 10 agost, 17.23 hores. En Daniel –nom fictici– condueix a poc a poc pels carrers de la ciutat que el va veure créixer. Als 20 anys està passant un autèntic calvari. Víctima de brutals abusos sexuals per part de diversos sacerdots en la seva adolescència, després de diversos anys de silenci, va decidir denunciar.

El semàfor es posa en vermell i li sona el telèfon mòbil. A la pantalla només apareix "número desconegut". "Qui és?", contesta en Daniel. "Parlo amb el senyor Daniel?", respon a l'altre costat del telèfon una veu estranyament coneguda. "Sí, sóc jo. Qui truca?". "Bona tarda fill, sóc el pare Jordi". "Perdó –respon en Daniel–, s'ha degut equivocar. No conec cap pare Jordi". I sent sorprès: "Bé, el papa Francesc". Durant segons en Daniel no pot a articular cap so. A l'altre costat, el seu interlocutor creu que ha penjat. "Segueix aquí?". El seu to de veu és inconfusible. És el Papa!

"Fill, asserena't. He llegit la teva carta diverses vegades. M'ha emocionat molt i he sentit un dolor immens en llegir el teu relat. Vull demanar-te perdó en nom de tota l'Església de Crist. Sentim aquest gravíssim pecat i gravíssim delicte que has patit. Perdona, fill meu, tant dolor ocasionat i tant com hauràs patit. Aquestes ferides fan que l'Església es ressenti per complet". Les llàgrimes recorren la cara d'en Daniel, que no pot parar de plorar, ni dir una sola paraula.

Feia tot just uns dies, després d'anys d'haver intentat enterrar tot aquell horror al buit de l'oblit, i impulsat pel possibles danys –similars al que ell va haver de viure– que podrien estar patint altres nois i noies, en Daniel va buidar la seva ànima en cinc llargs, aclaparadors i incontestables folis que va enviar, gairebé sense pensar, a l'atenció de Sua Santità Francesco. Destí? Secretaria de Estado, Palazzo Apostólico Vaticano, 00120 Città del Vaticano.

Ara, el mateix Papa de Roma alçava el telèfon i li trucava. La conversa va durar tot just uns minuts, però va fer desaparèixer de cop la sensació d'angoixa amb la qual havia viscut tants anys. "Comptes amb tot el meu suport, fill meu, i el suport de tota l'Església. Jo he de fer un viatge a Corea, però ja hi ha gent treballant perquè tot això es pugui resoldre. Dono gràcies a Déu perquè conservis la fe i continuïs a l'Església. Resa per mi, fill meu, igual que jo ho faré, sens dubte, per tu, la teva família i la resta de víctimes d'aquest greu delicte comès per sacerdots. T'envio la meva benedicció i el suport de l'Església al complet. Una forta abraçada, fill".

"La primavera de l'Església"

Francesc va prometre "tolerància zero" davant els pederastes i els seus còmplices. Dies després de la trucada, el bisbe de la diòcesi on es van produir els abusos va rebre una trucada de la Santa Seu a la qual se l'impel·lia a intervenir en l'assumpte i col·laborar, eclesiàsticament i penalment, perquè els presumptes pederastes –la investigació de la policia judicial, que en aquests moments conclou els seus treballs– sentin el pes de la justícia, així com per assegurar la protecció de totes les possibles víctimes. Perquè en Daniel no va ser l'únic objectiu dels sacerdots que haurien comès els abusos.

En els últims dies, en Daniel ha rebut una altra notícia des de Roma: el papa Francesc vol convidar-lo a participar en la comissió de víctimes d'abusos per part de sacerdots, presidida pel cardenal O'Malley, que es tornarà a reunir a principis de desembre. Aquesta comissió ajudarà el Papa a continuar treballant perquè la "tolerància zero" davant la pederàstia sigui una autèntica realitat.

I és que les coses estan canviant a marxes forçades. La "primavera de l'Església" també està sent realitat en la manera d'afrontar els pederastes i els seus encobridors. El mateix cardenal O'Malley, president de la comissió d'abusos, reiterava aquest mateix cap de setmana que la Santa Seu "aplicarà la tolerància zero contra els sacerdots pedòfils i els que els encobreixen". Les autoritats vaticanes, va recalcar, "estan pensant en la idea d'establir protocols per saber com respondre quan un bisbe no assegura la protecció dels nens de la seva diòcesi".

La diòcesi de Granada "no està col·laborant"

L'actitud, i la presa de decisions del Papa i els seus col·laboradors, també han calat en l'episcopat espanyol. En Daniel ja no està sol. Qui sí que podria ser assenyalat és el bisbe de la diòcesi on es van produir els abusos, el qual, després de la reprimenda papal, va formalitzar la denúncia davant el jutjat i va apartar alguns dels implicats de les seves parròquies, però va col·locar als seus llocs altres sacerdots investigats pels mateixos delictes. Setmanes després, la diòcesi en qüestió, afirmen fonts vaticanes, "no està col·laborant amb el que s'ha demanat".

El transcurs dels fets deixa en evidència la conducta de l'arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez, que aquest dimarts haurà de donar explicacions. Així, es constata que va haver de ser la víctima la que es posés en contacte amb l'arquebisbe, que en un primer moment li va retreure el fet d'haver-se dirigit directament al Sant Pare.

Després de prometre una investigació exhaustiva, dos jutges del Tribunal Eclesiàstic de València van interrogar tant el noi com els seus pares, i dues víctimes, i a principis d'octubre Martínez va informar a en Daniel que només donava crèdit a les acusacions contra tres sacerdots. En la conversa, summament tensa, l'arquebisbe va voler fer creure a enDaniel que la resta d'encausats –set sacerdots i dos laics, tots ells actualment investigats judicialment– eren víctimes com ell.

En Daniel va sortir indignat de l'arquebisbat de Granada en conèixer que els encobridors, als quals ell mateix va denunciar amb noms i cognoms, es lliurarien de tot. Just després, va rebre la segona trucada del Papa, que, com va prometre, ha seguit al minut el procés, i en la qual va demanar perdó a la víctima per la manera com s'havia dut a terme tant l'interrogatori com les conclusions. També el va animar a presentar la denúncia, tal com el noi va fer tot just quatre dies després. Una denúncia que comença a donar els seus fruits amb la detenció de tres sacerdots i un laic.

L'arquebisbat de Granada, per la seva banda, ha reiterat aquest dilluns la seva col·laboració amb la justícia i la seva ajuda a les víctimes en el cas de suposats abusos sexuals, i ha recordat que manté la seva posició de "tolerància zero "amb aquestes pràctiques i amb les persones que les cometen. L'arquebisbat de Granada ha eludit valorar de moment els arrestos i s'ha remès al comunicat de premsa enviat dilluns passat quan es van conèixer públicament els presumptes abusos sexuals comesos per sacerdots contra, almenys, un menor.

Les detencions arriben un dia després que l'arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez, es prostrés davant l'altar major de la catedral per demanar perdó pels "escàndols" que han afectat a l'Església i assegurés durant la seva homilia que "el mal és mal" que cal "eradicar" de manera decidida si afecta innocents.

El prelat, qüestionat en els últims dies des dels mateixos àmbits eclesiàstics per la seva gestió d'aquest assumpte, va manifestar a alguns periodistes que, de moment, no té previst viatjar al Vaticà per donar explicacions pel que ha passat, com havien apuntat altres fonts.

stats