Societat 02/09/2013

La CE vol que només es comprin a les farmàcies

La UE tramita una directiva que regularà la venda dels cigarrets electrònics

Laia Forès
2 min

Brussel·les¿Els cigarrets electrònics són un medicament per deixar de fumar? La Unió Europea intenta des de fa mesos respondre a aquesta pregunta, i de moment encara no n'ha tret l'entrellat. Els socis europeus estan tramitant una reforma de l'actual directiva del tabac que inclourà la regulació de la venda dels e-cigarrets a tota la UE. Actualment no existeix cap normativa comunitària sobre els cigarrets electrònics, però hi ha països que han impulsat lleis estatals, com Alemanya i Portugal, que consideren els e-cigarrets un medicament. Altres socis, com Espanya, no tenen cap tipus de regulació i esperen el veredicte d'Europa.

La voluntat de la Comissió Europea és evitar que la venda massiva dels cigarrets electrònics es tradueixi en un pas enrere en les polítiques contra el tabac i inciti els més joves a consumir-ne. Brussel·les vol que es considerin un medicament els cigarrets electrònics que superin un límit de nicotina. Això implicaria estrictes controls, els mateixos que passen els medicaments, i només es podrien vendre a les farmàcies.

Les botigues que han proliferat arreu dedicades exclusivament a la venda de cigarretes electrònics haurien de tancar o només podrien vendre e-cigarrets amb límits molt baixos de nicotina. "Els e-cigarrets han de ser segurs i de bona qualitat. I no poden ser una via per a la gent jove per enganxar-se al tabac", explica la portaveu comunitària de Salut, Aikaterini Apostola.

En el text de la nova directiva acordat entre els governs europeus, els e-cigarrets es consideren un producte farmacèutic, tal com proposa la Comissió Europea. Però la norma no ha pogut escapar de les pressions del potent lobi de la indústria del tabac, que ha aconseguit que en la lletra petita de la directiva s'hi afegeixi una frase per permetre que, tot i ser considerats un medicament, els cigarrets electrònics es puguin vendre en altres establiments. D'aquesta manera, el producte haurà de passar estrictes controls de qualitat però es podrà vendre en botigues normals.

La directiva encara ha de passar pel tràmit parlamentari abans de poder entrar en vigor l'any que ve. L'Eurocambra votarà el text en la pròxima sessió plenària, aquest mes. Fonts del Parlament Europeu asseguren que el punt dels e-cigarrets és molt controvertit i que en les esmenes es podria modificar el text final de la directiva.

La UE regularà la venda però no la prohibició dels e-cigarrets en llocs on no es pot fumar tabac. Aquesta decisió correspon als estats membres.

stats