CASTELLS
Societat 18/06/2012

Els Castellers de Barcelona recuperen el folre

Efren Garcia
2 min
El dos de vuit amb folre assolit pels Castellers de Barcelona.

BARCELONANo és fàcil aconseguir les millors viandes de l'hort per preparar plats exquisits com el primer dos de vuit de la temporada que van servir els Castellers de Barcelona diumenge a la plaça Sant Jaume de la Ciutat Comtal. Tot i així, els Minyons de Terrassa van portar a la carmanyola el seu plat fort, el tres de nou, i els Capgrossos van completar l'àpat fent gala de la seva cuina conservadora: van preparar una tripleta suau, sense excessos i fàcil de pair.

De la mà del xef Ramon Morentin, els Castellers de Barcelona van tornar del tros, al maig, amb un carro gros -el quatre de vuit- que ha satisfet fins avui els paladars més exigents. Ara el fruit primerenc, madurat com cal, de plaça a plaça, dóna pas a plats més elaborats i arriscats, com el tres de vuit o el primer dos folrat de l'any. El menjador dels Castellers de Barcelona va fer diumenge 43 anys i segueix servint plats de nivell cada cap de setmana. Superada la jornada del seu aniversari, ja prepara sorpreses per a la diada de la Mercè, en què els comensals més refutats posaran a prova la seva millor pitança. A foc lent, s'ensumen a la cuina cincs de vuit i castells de nou, però només els veurem a taula si el ritme de cocció és l'idoni.

Molins de Rei, 50a plaça de nou

A un nivell superior, els castellers segueixen estenent l'alta cuina pel territori català. Els Castellers de Vilafranca, els reis dels castells de nou, van obrir un nou establiment diumenge a Molins de Rei. Després que la Colla Vella dels Xiquets de Valls decidís servir els seus millors plats al Camp Nou, els penedesencs s'han encarregat de portar la cuina de quatre forquilles a places com la de Fèlix Figueras i Aragay, a Olesa de Montserrat, o la de l'Església, a Molins de Rei. Així, els castells ja han servit les seves millors delícies a cinquanta indrets repartits per tot el país, però també a llocs poc habituals com la Xina o l'Índia.

Però el bon casteller no només s'alimenta de delicadeses. Diumenge els Castellers de la Sagrada Família van estrenar el tres de set aixecat per sota: van ampliar el ventall de la seva cuina celebrant el millor àpat del seu historial. Els de la camisa verda guanyen renom setmana rere setmana i segueixen treballant per a un final de festa inimaginable. Els seus veïns, els Castellers de la Vila de Gràcia, aquesta setmana han triat un plat exòtic: el set de set. Després de carregar el tres de vuit la setmana passada, els graciencs han hagut d'ampliar el seu menú amb un d'aquells menjars peculiars que fan moda. La setmana passada el món casteller va perdre un gran tastador, el crític gastronòmic i periodista casteller Pau Albornà. Avui ens posem el pitet per ell.

stats