Societat 09/12/2011

Ignacio Buqueras: "Catalunya ha de racionalitzar els horaris laborals"

T.g.
2 min
"Catalunya ha de racionalitzar els horaris laborals"

Quina jornada laboral proposeu?

Una jornada de 6 o 7 hores màxim. Som l'únic país d'Europa que no permet la conciliació laboral i familiar ni la igualtat ni la racionalització.

Què proposeu per als festius?

Els dies festius intersetmanals, excepte els de Nadal, s'haurien d'agrupar en dilluns i en divendres. Si no, passa com aquests 6 i 8 de desembre, que hi ha empreses en què no els ha pogut disfrutar tothom.

Des del 2003 que defenseu aquesta postura. S'aconseguirà algun dia?

Quan vam començar a dir-ho, el 2003, tothom ens tractava d'il·lusos. Ara hi estem molt a prop. De fet, arran de les últimes reunions que he tingut amb el govern de la Generalitat, puc dir que la mateixa conselleria de Governació hi està treballant.

Som molt diferents d'Europa?

I tant. A Europa agrupen els festius en dilluns i en divendres. A més, no hi ha la cultura del presentisme que hi ha aquí. A les empreses del nord d'Europa, si un treballador s'està més de 10 hores al dia a la feina és perquè no sap rendir en les hores que li pertoquen, i que, a més, està descuidant una feina cabdal: la seva família! En canvi, a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol, com més hores siguis a la feina, més ben considerat estàs. I aquest fet ha de canviar perquè més hores no vol dir rendir més.

Els divendres intensius funcionen per a les empreses?

Sí, està demostrat que un horari racional augmenta la productivitat.

La conciliació laboral i familiar s'aconseguirà?

És difícil amb els horaris actuals. La perjudicada és la dona. Les convidem que es rebel·lin contra els horaris masclistes, fruit d'altres temps antics i desfasats.

Què podem fer per lluitar per uns horaris laborals millors?

A la web www.horariosespana.es tenim un manifest per uns horaris racionals, que ja han signat 12.000 persones, com ara l'expresident Jordi Pujol.

stats