SALUT
Societat 08/08/2012

Catalunya blindarà l'atenció sanitària als sensepapers a qui l'Estat vol obligar a pagar

La Generalitat garantirà l'atenció primària a tothom i, per a la resta de serveis, els sensepapers necessitaran una autorització. L'Estat, en canvi, vol que paguin entre 710 i 1.800 euros per accedir a la sanitat.

L. Bonilla / J. Serra
2 min
NOU MODEL D'ACCÉS DELS IMMIGRANTS AL SISTEMA SANITARI
 El govern espanyol vol fer pagar als immigrants sense papers per accedir a la sanitat pública, però a Catalunya el Govern els garantirà l'accés al metge de família i per a altres serveis caldrà una autorizació. Una opció és que la targeta sanitària tingui diferents graus de cobertura per limitar les prestacions en funció de si la persona és ciutadà o resident legal o no.

BARCELONAEl Govern manté el compromís de garantir l'atenció sanitària als sensepapers malgrat la decisió del govern espanyol de fer pagar pels serveis als immigrants que no cotitzin a la Seguretat Social. El ministeri de Sanitat prepara una ordre ministerial perquè les persones que no reuneixin les condicions d'assegurat puguin accedir a la cartera bàsica de serveis pagant: 710 euros anuals els menors de 65 anys (59,2 euros mensuals) i 1.864 els majors de 65 (155,4 euros al mes). Això afecta els espanyols que mai hagin treballat i tinguin ingressos superiors als 100.000 euros l'any (rendistes), els europeus que vulguin ser atesos per la sanitat pública espanyola i els immigrants de tercers països. A partir de l'1 de setembre, només es prestarà assistència gratuïta en cas d'urgències, als menors i a les embarassades.

No obstant, fonts del departament de Salut han assegurat que els nous convenis no faran canviar els plans de garantir que els immigrants sense papers continuïn tenint accés al metge de família, com ara. Per accedir a la resta de serveis -cirurgia, especialistes o proves diagnòstiques- es necessitarà una autorització del Servei Català de la Salut. Aquest és el mecanisme en el qual s'està treballant i que es presentarà a finals d'agost. Entitats socials i sindicats reclamen a la Generalitat que es mantingui ferma en la seva intenció. "Tenim un compromís per part del Govern que es continuarà atenent aquestes persones", expressa Ghassan Saliba, secretari d'Immigració de CCOO a Catalunya. El sindicat ha sol·licitat a la direcció general d'Immigració que concreti de quina manera es garantirà l'atenció als sensepapers. "Esperem que la Generalitat no faci marxa enrere", detalla Saliba, que considera una situació "absurda" cobrar als immigrants irregulars per accedir al sistema sanitari tenint en compte que és un col·lectiu vulnerable. Aquesta visió és compartida per Lluís Puigdemont, portaveu de la Taula d'Entitats de Suport a Immigrants (TESI). "Pel bé comunitari, és important oferir atenció mèdica a aquestes persones. Qualsevol altre tracte seria indignant", diu Puigdemont, que recorda que es condemna un gruix d'immigrants a ser "ciutadans de segona".

stats