ALERTA SANITÀRIA
Societat 28/08/2014

Cinquanta científics avisen que el virus d’Ebola ja ha mutat 390 vegades

Un estudi publicat per ‘Science’ analitza el genoma de 99 soques que permetrà avançar en la cura

Mònica L. Ferrado
4 min

BarcelonaEl metge de Sierra Leone Humarr Khan va morir a principis d’agost malalt d’Ebola. Aquest expert mundial en febres hemorràgiques va morir a primera línia a l’Hospital de Kenema, tractant molts infectats. Khan és un dels principals signants d’un estudi únic que avui publica la revista Science i que obre la porta a la creació de nous tests de diagnòstics més senzills i precisos. Es tracta del genoma de 99 virus que pertanyen a 78 malalts, recollits minuciosament per l’equip de Khan i analitzats per potents màquines i experts als Estats Units -de la Universitat de Harvard i del MIT- i en alguns centres europeus. Dels 50 autors del treball, cinc són personal sanitari que ha mort per la malaltia a Sierra Leone. El patrimoni genètic que han recollit també permetrà avançar en la recerca per trobar un tractament efectiu. Els autors afirmen que els fàrmacs experimentals, les vacunes i els tractaments amb anticossos -com el sèrum ZMApp que pot haver funcionat amb dos infectats als EUA-, es poden veure afectats per la facilitat amb què muta el virus, segons han observat.

Buscant els orígens

L’estudi també aporta noves dades sobre l’origen del brot a Sierra Leone. Confirma les indagacions del ministeri de Salut del país, segons les quals l’entrada del virus des de la República de Guinea (Conakri) va ser a través d’alguns assistents al funeral d’una curandera que va tractar a Conakri alguns pacients d’Ebola amb herbes, tot i que ella també va acabar infectada i va morir. Les mostres es van anar enviant des de Sierra Leone fins als laboratoris dels Estats Units amb estrictes protocols de seguretat. L’Hospital de Kenema a Sierra Leone està equipat amb uns laboratoris fins a aquell moment únics a l’Àfrica occidental, ja que tracten de manera permanent malalts afectats per una altra infecció hemorràgica endèmica en aquest país, la febre de Lassa, amb un quadre inicial molt similar al de l’Ebola. Al març, arran del brot, també es van instal·lar laboratoris a la República de Guinea i a Libèria.

Seguint el fil de les persones amb qui s’havia relacionat la primera pacient de Sierra Leone, una noia embarassada, van descobrir que havia assistit al funeral de la curandera, on es van infectar 13 persones més, totes dones. Les anàlisis genètiques han permès detectar que els virus d’aquestes pacients estan emparentats i són els que més tard s’han anat escampant fins a arribar a 900 malalts en aquests país (370 morts). “És el primer cop que podem observar l’evolució real de l’Ebola”, valora en un altre article a Science Sylvain Baize, investigador de l’Institut Pasteur a Lió.

Traçar la ruta i l’evolució del virus ha sigut possible gràcies a una mostra molt àmplia que, a més, s’ha comparat amb altres genomes obtinguts anteriorment. Les primeres infeccions del brot actual van ser causades per dos virus diferents de la mateixa soca. En les mostres de pacients més recents s’hi troba un tercer llinatge, que és fruit de mutacions en els primers, i que va escampar una infermera, que va infectar un transportista que la va dur al seu camió i els cuidadors que eren amb ella quan ja tenia símptomes.

Virus mutant

S’han detectat més de 390 mutacions en el material genètic del virus, cosa que, entre altres motius, podria explicar per què, tot i tractar-se d’una soca molt letal -amb taxes de mortalitat del 78%- hi ha infectats que se salven i fins i tot n’hi ha que, malgrat estar en contacte amb el virus, no s’infecten. En aquestes persones més resistents hi pot haver la clau per trobar un tractament.

Un dels reptes més importants per barrar el pas a la infecció és el diagnòstic. En els seus estadis inicials, els símptomes no es diferencien gaire d’altres malalties infeccioses, com la malària. Per obtenir el diagnòstic acurat cal fer diverses analítiques, que requereixen personal especialitzat i laboratoris molt ben equipats. De fet, quan va irrompre el brot d’aquest 2014, només Sierra Leone comptava amb un laboratori adient, el ja esmentat de l’Hospital de Kenema, que és una infraestructura fixa. A partir del mes de març, quan el virus ja s’havia escampat des de la República de Guinea fins a Libèria es van instal·lar a aquests dos països laboratoris d’aquest tipus, gestionats per entitats internacionals com el CDC (Center for Desease Control) dels Estats Units, segons explica Laurence Flevaud, referent de diagnòstics a Metges Sense Fronteres.

Diagnòstic previ als símptomes

Conèixer millor el genoma de l’Ebola permetrà concretar els elements clau per elaborar tests de diagnòstic més senzills i ràpids, que permetrien no tan sols arribar amb més facilitat a regions més aïllades, sinó també fer cribratges poblacionals per barrar el pas a la infecció, segons afirma Flevaud. “És la clau. Quan es detecta un cas cal fer un seguiment dels contactes del malalt, i en zones geogràfiques molt àmplies això és complicat. Tenir un test per fer cribratges podria ser útil”, afirma Flevaud. La detecció del virus abans que n’apareguin els símptomes també podria evitar moltes infeccions. L’Ebola té un període d’incubació d’entre 2 i 21 dies, segons la persona.

Air France deixa de volar fins a Freetown

L’aerolínia francesa Air France va anunciar ahir la suspensió temporal dels seus vols a Freetown, capital de Sierra Leone, després que ho demanés el govern francès davant l’epidèmia d’Ebola que afecta l’Àfrica occidental. La suspensió del vol començarà a partir d’avui, segons va indicar la companyia en un comunicat. També va precisar que manté, però, el vol diari que té amb la Rapública de Guinea i amb la ciutat nigeriana de Lagos, tal com li havia demanat l’executiu francès. Air France va prendre aquesta decisió “tenint en compte l’evolució” de l’epidèmia. D’altra banda, Alemanya va rebre ahir el seu primer infectat d’Ebola, un treballador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que era fins ara a l’Àfrica Occidental. El pacient procedeix de Sierra Leone i podria ser un ciutadà senegalès.

stats