TRIBUNALS
Societat 19/05/2012

El Col·legi d'Advocats vol que es tanqui la web per delatar vàndals

Laura Díaz-roig
2 min
La web conté imatges de joves que suposadament van participar en els aldarulls de la vaga.

BARCELONA.La web dels Mossos d'Esquadra per delatar presumptes violents continua provocant reaccions contràries. El Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) va demanar ahir que es tanqui fins que no es resolgui si vulnera o no els drets fonamentals dels joves que hi apareixen. En un comunicat, considera que la iniciativa podria estar atemptant contra els drets a la presumpció d'innocència, a l'honor i a la imatge, i creu que la difusió d'imatges de ciutadans no imputats judicialment hauria de ser "autoritzada expressament per un jutge".

Precisament, aquest dimecres el titular del jutjat contenciós 13 de Barcelona va desestimar la petició de l'Associació Catalana per a la Defensa del Drets Fonamentals -que ha presentat un recurs contra la pàgina- de tancar de manera cautelar la web perquè no es dóna el supòsit "d'urgència especial" necessari per interposar aquest tipus de mesura.

Fins a 22 identificats

La web de col·laboració ciutadana, que conté centenars d'imatges de 68 joves que presumptament van participar en els aldarulls de la vaga general del 29 de març, ja ha servit als Mossos per identificar 22 persones. A banda de l'associació, un dels joves que hi apareix també ha presentat una demanda contenciosa i ha demanat que es tregui la seva fotografia de la web. Paral·lelament, aquest dijous els pares d'un menor de 15 anys que també hi apareixia van presentar una querella criminal a l'Audiència Nacional contra els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra i l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

L'ICAB també destaca que la violència al carrer "d'un grup minoritari" no pot justificar ni legitimar cap reforma legislativa que tendeixi a reduir els drets constitucionals dels ciutadans. "Això comporta que la ciutadania es converteixi també en víctima de les reformes legislatives que retallen drets i endureixen més el Codi Penal, que ja preveu penes greus per a aquests delictes", diuen els advocats.

stats