DISCAPACITAT
Societat 11/12/2014

Decepció amb la nova llei d’accessibilitat

Les entitats socials lamenten que s’aprovés sense pressupost assignat

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaLes entitats socials catalanes lamenten que la llei d’accessibilitat aprovada a l’octubre pel Parlament no inclogués memòria pressupostària. Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, va criticar ahir al matí que la llei s’aprovés “sense memòria pressupostària ni estratègies adequades per aplicar-la” i va concloure: “Comencem malament”.

Guiteras va fer aquesta reflexió en un debat sobre accessibilitat dins del cicle Catalunya social, organitzat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social en col·laboració amb l’ARA i l’Ateneu Barcelonès. La presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social també va reclamar “més treball conjunt”, potenciant la “participació de les persones discapacitades”.

Montserrat García, responsable d’accessibilitat d’Ecom i autora de l’informe Accessibilitat i disseny per a tothom: avançar en la igualtat d’oportunitats per a les persones amb discapacitat, va recordar que “l’accessibilitat és un dret reconegut per la Declaració Universal dels Drets Humans”, que ahir feia 66 anys. L’informe subratlla que les administracions tenen la responsabilitat de vetllar perquè es compleixi. El document publicat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social també reclama que s’eviti la divisió entre “normals” i “no normals”, apostant pel concepte de la “diversitat funcional” i recordant que, al marge d’aquestes consideracions, “l’accessibilitat és un benefici per a totes les persones”. A més, l’informe defineix l’evolució de la “supressió de barreres” a l’anomenat “disseny universal” o “disseny per a tothom”. Es tracta de deixar de rectificar a posteriori les errades i fer un disseny inclusiu des del primer moment. És aquesta fase inicial la que, segons la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, ha de comptar amb la participació de les persones discapacitades.

Pendents del reglament

Representants d’entitats especialitzades en l’àmbit de la discapacitat van coincidir amb la línia crítica de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, tot i que hi van introduir algun matís. “Una llei ben feta ha de tenir memòria econòmica, però creiem que hem d’utilitzar tots els instruments que hi ha”, va dir Raimon Jené, president d’ACAPPS, que va defensar que les entitats facin un seguiment del desplegament reglamentari de la llei.

Dolors Luna, cap d’autonomia personal i accés a la informació de l’ONCE a Catalunya, va insistir que “el desplegament de la llei és importantíssim”, i Antonio Guillén, president d’Ecom, va detallar que caldrà veure com s’acaba concretant, sobretot, el que diu la llei sobre els plans d’accessibilitat. Sense unificar els criteris per a tots els municipis hi ha el perill, segons Guillén, que hi hagi “diferents drets en funció del lloc”.

L’exdiputat de CiU al Parlament i avui assessor de la Diputació de Barcelona Josep Maria Llop va coincidir a assenyalar que “el reglament serà essencial”, ja que la manera com es recull en la llei l’obligació de fer plans d’accessibilitat, segons Llop, “encara no resulta aplicable”. Representants del sector de la discapacitat intel·lectual van reivindicar que també es tingui en compte aquest perfil de persones amb discapacitat quan es parli de l’accessibilitat.

stats