EDUCACIÓ
Societat 15/08/2012

Ensenyament nega que vulgui convertir els pares en delators

A través d'una carta, Ensenyament assegura que el nou protocol de preinscripció és "transparent" i no és "un procediment delator". El Síndic de Greuges creu que és el Govern qui ha d'investigar el frau.

Lara Bonilla
2 min
El criteri que més valoren les famílies quan trien escola és la proximitat, però hi ha pares que primen més altres criteris i opten per escoles fora de la seva zona.

BARCELONA.Després del rebombori que ha aixecat el nou protocol de preinscripció escolar que permet als pares a accedir a les dades d'altres famílies i denunciar si han mentit sobre el seu domicili habitual, el departament d'Ensenyament ha hagut de sortir al pas de les crítiques i ha negat que vulgui convertir els pares en delators, com havien denunciat sindicats i associacions de pares i mares d'alumnes.

A través d'una carta, la directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa del departament d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, argumenta que la llei 26/2010 estableix que "tot ciutadà que participi en un procediment administratiu té dret a accedir a les dades d'aquell expedient" i el procés de preinscripció "s'ha hagut d'adaptar a la normativa", com assenyalava l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. I aclareix que es limiten les dades a les quals els pares poden accedir. En queden excloses les dades de caràcter íntim i només podran saber el nom, cognom i domicili. "No és una voluntat d'enfrontar els pares", indica. "Aquest és un dret que tenen les famílies reconegut per llei i en cap cas és un procediment delator", afegeix Ruiz, que assegura que el procés de preinscripció "és transparent". "Es continuarà treballant perquè la relació entre el dret a la plaça i el dret a triar-la sigui més estreta". El govern de CiU és partidari de la llibertat d'elecció de centre i aquest curs ja ha ampliat les zones escolars de Barcelona i ha concedit zona única a alguns municipis. No obstant, aquesta és l'única eina que té, ja que la llei orgànica d'educació estatal fixa que el criteri que prima per accedir a un centre és la proximitat. Això fa que hi hagi pares que menteixin sobre les dades del padró per accedir a l'escola que volen.

Responsabilitat del Govern

"Aquest frau es dóna a tot arreu: als barris de les ciutats i a municipis, però és un tema menor dins del context de retallades en què estem", diu Héctor Silveira, de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac). Silveira aposta perquè siguin els mateixos centres o l'administració qui controli que les dades del padró són les correctes. La nova mesura ha dividit els pares. La Fapac considera que es traspassa als pares la responsabilitat de denunciar el frau mentre l'Associació per la Transparència en la Preinscripció Escolar avala el nou protocol i creu que és el camí a seguir.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també es va pronunciar ahir sobre el nou protocol de preinscripció escolar, que entrarà en vigor el curs que ve, i va recordar que és el Govern qui ha de garantir que no hi ha frau i investigar les irregularitats. Tot i així, Ribó va defensar, en bé de la transparència del procés d'inscripció, que tothom hauria de tenir accés als diferents expedients. "La transparència és un principi que ha de regir l'actuació de qualsevol administració pública", va recalcar. El Síndic va concretar que els fraus més habituals estan relacionats amb modificacions de les dades del padró i que, per tant, és l'administració la que ha de fer el seguiment i impedir que aquests alumnes arribin a obtenir una plaça.

stats