INFRAESTRUCTURES
Societat 14/06/2012

Eurovegas: Barcelona o res

Eurovegas s'allunya de Madrid. La partida ja es juga entre Barcelona o res, en el cas que la situació econòmica obligui Sheldon Adelson a fer marxa enrere. El lobi jueu assegura que Catalunya ho té guanyat.

Albert Balanzà
2 min
UNS TERRENYS CADA COP MÉS A PROP DE VIURE UNA TRANSFORMACIÓ RADICAL
 Els terrenys del Baix Llobregat més pròxims al delta, amb les pistes de l'aeroport del Prat com a principals 
 Espectadores, ja han començat el compte enrere per a una possible transformació. L'espai té moltes opcions d'acollir el macrocomplex hoteler i d'oci projectat per Sheldon Adelson.

BARCELONA.Cada dia que passa hi ha nous elements que decanten la balança a favor de la instal·lació d'Eurovegas -el macrocomplex d'oci i negoci de Las Vegas Sands Corporation- al delta del Llobregat. Si fa quinze dies el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va complicar les aspiracions de Madrid determinant com a rústiques el miler d'hectàrees de terreny del districte nord d'Alcorcón, ahir l'aposta per Barcelona va venir del lobi jueu espanyol, verbalitzat per un periodista ben connectat, Ernesto Ekaizer, que va donar per feta la victòria catalana revelant una aliança al més alt nivell entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i la dona del magnat, Miriam Ochsorn. "Mas ha fet lobi amb la dona del magnat nord-americà i tot això ha donat fruits", va apuntar a Antena 3.

Ni Presidència ni Economia es van moure ahir de la més estricta confidencialitat que ha caracteritzat la part catalana en la negociació -i que tan valorada ha estat per la part nord-americana, com a contrast amb la part madrilenya-. El conseller Andreu Mas-Colell va insistir-hi a RAC1: "No em pronunciaré sobre això fins que no hi hagi notícies definitives". Portaveus del seu departament com a molt arribaven a descartar la realització d'un nou viatge als Estats Units. L'últim viatge havia de ser el cap de setmana del 19 i el 20 de maig, i es va anul·lar.

Però altres fonts governamentals, les mateixes que en el seu dia van valorar com un punt a favor evident que el TSJM tombés l'edificabilitat dels terrenys d'Alcorcón, es van mostrar més optimistes pels últims moviments i van assegurar que les últimes perspectives són molt més favorables als interessos catalans. "Tot apunta que Barcelona o res", van concloure.

La possibilitat del res

La serietat de la part catalana en la negociació no ha estat incompatible en els últims mesos amb la capacitat de fer adaptar les pretensions abassegadores de Las Vegas Sands Corporation a l'entorn, tant en l'aspecte ambiental com en l'arquitectònic. El Govern ha cuidat els aspectes d'impacte en el medi ambient en una zona on encara viuen 50 espècies d'ocells en un espai protegit de 100 quilòmetres quadrats, i també ha proposat endarrerir els gratacels més alts per separar-los al màxim de la línia de costa. Fins i tot va evitar en primera instància que l'Strip que volia fer Sheldon Adelson acabés d'un cop de ploma amb el flamant camp del Reial Club Deportiu Espanyol.

Però la situació econòmica europea -a ulls dels nord-americans, Barcelona és al costat d'Atenes- és una amenaça que la Generalitat no pot controlar. Ningú al Govern vol donar per feta la realització del macrocomplex. Adelson, en l'última junta d'accionistes de Las Vegas Sands, ja va llançar un advertiment sobre la volatilitat dels mercats financers del Vell Continent. Els seus representants a Barcelona i a Madrid han donat un missatge de tranquil·litat sobre aquestes paraules. Falta, en tot cas, l'episodi final, el de l'anunci definitiu, perquè es pugui dir blat, al sac i ben lligat.

stats