DESASTRE AMBIENTAL AL PAÍS VALENCIÀ
Societat 04/07/2012

Fabra atribueix a la meteorologia l'extensió del foc

La Generalitat Valenciana i el govern espanyol continuen sense fer autocrítica. Ahir van defensar que la gestió dels incendis ha estat "esplèndida" i van atribuir l'extensió del foc a un temps desfavorable.

Salvador Almenar
3 min

VALÈNCIA.El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va trobar ahir en la meteorologia el boc expiatori per desviar les crítiques que apunten a una possible falta de mitjans com la causa de la ràpida propagació dels dos incendis que han arrasat més de 49.000 hectàrees al País Valencià. Fabra va insistir que "ningú intenti buscar en el que és una diferència de pressupost" les causes d'uns incendis que "han estat provocats per dues negligències" i "propagats" per unes condicions "extremes" de temperatura, de forts vents i de baixa humitat.

El president valencià va intentar contrarestar amb xifres la retallada de personal de bombers i brigades forestals aprovada en els dos últims anys. Fabra va explicar que el pressupost per a aquest any en prevenció i extinció d'incendis és de 100 milions d'euros, un més que el 2011. Fabra i el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, van treure pit ahir del dispositiu desplegat per a l'extinció dels incendis de Cortes de Pallars i Andilla. El president valencià va afirmar que el seu govern "ha superat una prova difícil". "La naturalesa ens ha examinat i hem estat capaços de respondre-li amb serietat, responsabilitat i sensatesa", va afirmar.

Malgrat que els veïns i alguns alcaldes segueixen insistint en la falta de coordinació entre els mitjans que han participat en les tasques d'extinció, el titular d'Interior no va dubtar a qualificar la gestió d'"esplèndida". "S'ha superat la prova", va afegir, copiant la particular manera com Fabra havia definit aquest desastre natural minuts abans.

"No els fallarem"

Amb els focs estabilitzats, Fabra i Fernández Díaz van destacar que l'important és que arribin les ajudes als damnificats com més aviat millor. Segons van explicar el president i el ministre, una comissió en la qual estan representats tots dos governs treballarà perquè divendres, tant la Generalitat Valenciana com l'executiu espanyol, puguin aprovar els respectius decrets d'ajudes. En la primera reunió de la comissió, ahir a la tarda, es va acordar contractar mitjançant l'empresa pública Tragsa veïns de les zones afectades per fer les tasques de neteja i regeneració dels boscos afectats.

Fabra va detallar que el seu govern accelerarà els tràmits perquè els veïns dels municipis afectats puguin accedir a les ajudes, encara que això impliqui la sol·licitud d'un altre préstec. "Els ciutadans necessiten la tutela i l'empara de l'administració i no els fallarem", va assenyalar. Preguntat per si el president espanyol, Mariano Rajoy, tenia pensat visitar les zones afectades, el ministre d'Interior va fer servir el llenguatge figurat per assegurar que el president era allà amb ell. "El govern d'Espanya és aquí i si jo avui [ahir per al lector] sóc aquí és perquè m'ho ha manat el president", va afegir.

La falta d'explicacions de Rajoy intentarà suplir-la el ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, el dia 11 en una compareixença al Congrés per analitzar els incendis. El govern espanyol, però, ha amagat la intervenció en una comissió ja convocada en què es tractaran temes com la política agrària comuna i la cimera Rio+20. De la mateixa manera donarà explicacions el conseller de Governació, Serafín Castellano, ja que ho farà en el ple del dia 12 en què s'aprovarà la nova llei de Radiotelevisió Valenciana.

El cos de l'única víctima mortal dels dos incendis va ser recuperat ahir al matí pels bussejadors del cos de bombers. L'helicòpter tripulat pel coronel de la reserva José Agustín Nieva Gómez es va precipitar dilluns al pantà de Forata per raons que encara es desconeixen. Abans de localitzar el cos, Fabra i Fernández Díaz van visitar la dona i els fills del mort per donar-los el condol. La Generalitat premiarà amb l'alta distinció la tasca dels més de 1.800 efectius que segueixen treballant en l'extinció dels incendis.

stats