Societat 28/08/2012

Ferrocarrils ja no permet denunciar els indigents

M.p.
1 min

BARCELONA.Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va corregir ahir la seva aplicació mòbil per denunciar actituds incíviques als trens. L'empresa va retirar la funcionalitat que permetia als passatgers alertar sobre la presència d'indigents i músics ambulants a les instal·lacions de FGC, després de rebre una petició de la plataforma Change.org que havia sumat en poc temps fins a 53.000 signatures.

"No ens podem permetre quedar-nos immòbils davant de les injustícies", va assenyalar Miquel Rubio, el creador de la iniciativa, que va voler agrair el suport de totes les persones que s'hi havien adherit.

L'aplicació per a smartphones , que va ser introduïda a finals de juliol, permet als ciutadans que viatgin als ferrocarrils alertar la companyia de més d'onze actuacions incíviques, que podran ser sancionades. Així, les faltes més lleus poden rebre en primer lloc un avís, que anirà seguit d'una multa de 100 euros el segon cop i, fins i tot, d'una sanció de 200 euros per als reincidents. En els casos més greus, com ara viatjar sense bitllet, la multa pot arribar als 600 euros.

Entre els comportaments incívics denunciables hi ha posar els peus als seients, fumar, escoltar música sense auriculars, insultar, amenaçar o agredir altres usuaris, seure a terra, embrutar els vagons, pintar grafits, viatjar sense bitllet, vendre de manera ambulant, trencar els vidres i no respectar els seients reservats.

Aquesta aplicació mòbil s'emmarca dins d'una ofensiva de Ferrocarrils contra l'incivisme, que ha previst altres actuacions com ara el mapa de conflictivitat, que permet saber estació per estació i hora per hora quines actituds incíviques hi ha, o bé les ordres d'allunyament dels transports públics, imposades temporalment als reincidents.

stats