En breu
Societat 15/01/2012

Festes populars

Ara
2 min
Festes populars

Una altra manera de fer festa

Tomeu Català, president del Projecte Home Balears, va fer una crida a divertir-se sense drogues en el pregó de les festes de Sant Sebastià, a Palma. "Jo veig dues maneres clares i molt diferenciades de fer festa", va dir Català. "Una, la d'aquell que necessita prendre el que sigui per aparentar que està content i alegre". I va afegir: "Hi ha una altra manera de fer festa, la d'aquell que des de la plenitud interior és capaç de disfrutar amb ell i amb els altres". El president del Projecte Home va posar l'exemple d'una dona de 40 anys rehabilitada, que enguany ha viscut la seva primera festa de cap d'any sense drogues, i que li va confessar que n'ha quedat molt contenta. Català també va demanar més participació ciutadana en l'organització de les festes.

27 anys lluitant contra la droga

Escollit fill predilecte de Mallorca l'any 2004, Tomeu Català va posar en marxa el Projecte Home Balears l'any 1985 i va obrir les portes del primer centre el 1987. En el pregó pronunciat ahir va lligar les festes de Sant Sebastià amb l'inici del projecte i amb l'actualitat, a través de tres epidèmies. Palma celebra la festa major d'hivern amb motiu de Sant Sebastià perquè, segons diu la llegenda, va protegir la ciutat d'una epidèmia de pesta al segle XIV. Català va explicar que, als vuitanta, es va viure una epidèmia d'heroïnomania, que va ser el que va portar a la creació del Projecte Home. L'epidèmia de l'actualitat, va afegir el president del Projecte Home, és la crisi econòmica, que veu lligada a una crisi de valors. Com a solució per sortir de la situació actual, Català va insistir en la idea de la participació: "Una cosa és lamentar-se, i una altra, treballar per sortir-se'n".

Polèmica per la llengua

Les festes van començar amb la tradicional desfilada i, abans del pregó de Català, va intervenir la regidora de participació ciutadana de Palma, Marta Fernández, que va parlar majoritàriament en castellà. Això va provocar com a resposta els xiulets de la majoria del públic i també alguns aplaudiments. El batlle, Manel Isern, va fer la major part del seu discurs en català, però hi va incloure algunes frases en castellà, cosa que també va provocar xiulets. Abans de l'inici de les festes, que s'allargaran fins al diumenge 22, ja hi va haver polèmica per la programació de concerts, amb un 50% de grups en castellà, un 28% en anglès i un 22% en català. L'entitat Joves de Mallorca per la Llengua va denunciar que "el català ha estat marginat fins al punt de convertir-lo en anecdòtic".

stats