Societat 01/12/2014

Figueres, epicentre de la llevantada a l’Alt Empordà

L’Ajuntament demanarà la declaració de zona catastròfica

Josep Pastells
2 min
Grups de curiosos es van concentrar al matí a la Rambla de Figueres per veure l’esvoranc i la caiguda de dos plàtans centenaris fruit de la llevantada.

GironaLa llevantada d’aquest cap de setmana a l’Alt Empordà, que va obligar a tallar nombroses carreteres, va desbordar rieres i va fer augmentar el cabal dels rius Ter, Muga i Fluvià, va tenir l’epicentre a Figueres, on van caure més de 170 litres per metre quadrat.

L’alcaldessa, Marta Felip, va anunciar que l’Ajuntament demanarà la declaració de zona catastròfica, tot i que caldrà esperar que baixi el nivell de l’aigua per comprovar l’abast dels danys. Els més espectaculars van afectar la Rambla, on s’hi va fer un esvoranc -ahir s’estava reforçant amb un mur de contenció- i dos plàtans centenaris van caure sobre unes casetes de fusta. També es van haver de rescatar persones que van quedar atrapades als seus vehicles, una vintena de les quals van passar la nit al pavelló municipal.

La Rambla feta riu

“Dissabte em vaig despertar a les tres de la matinada. Estava tronant molt fort. Què és aquesta fressa?, vaig pensar. Vaig anar a la finestra i vaig veure el carrer convertit en un riu”. Ramona Font, que viu al costat de la Rambla de Figueres des de fa 44 anys, mai no havia vist caure tanta aigua. “Pobra gent dels Fossos, quedaran inundats!”, va pensar abans de tornar al llit. No anava gens desencaminada, però diumenge al matí va comprovar que els estralls causats per la llevantada havien variat la fesomia de la Rambla. “Hi havia una gentada, semblava la festa major!”, va exclamar la Ramona referint-se a l’expectació causada pels plàtans arrancats i la grua que els retirava. Carles Insa, veí de Borrassà que ahir al migdia va anar amb bicicleta de muntanya fins a Figueres per camins secundaris, descrivia així els efectes de la llevantada: “Els camps estan negats i els camins inundats, per tot arreu hi ha bombers i baixos inundats. És bestial. Quan passen coses d’aquestes veus que no estem gens preparats”, va comentar Insa.

Mossos atrapats

Dos mossos que controlaven el cabal de la riera de Vilamalla van ser sorpresos dissabte a la matinada per una crescuda sobtada del cabal. L’aigua va arrossegar el vehicle sota el pont del Príncep de la N-II i en va espatllar el sistema elèctric. No podien obrir les portes ni fer marxa enrere i, quan estaven inundant-se, van tirotejar un vidre lateral per sortir del cotxe, que va quedar atrapat sota l’aigua i va ser retirat ahir per una grua, va informar l’ACN.

El veí de Vilamalla Quim Meléndez també és va endur un ensurt. Va sopar a Fortià amb la seva parella. “Quan tornàvem a casa no vam poder entrar ni pel polígon de Vilamalla ni pel pont del Príncep. Tot estava inundat. Vam tornar a la carretera de Fortià i al pont de sota la via hi havia ben bé mig metre d’aigua. En intentar girar no es veia res, se’ns van ficar dues rodes a la cuneta. El cotxe va quedar inclinat. L’aigua m’arribava per damunt del pit”. Per sort, va aparèixer un cotxe que els va poder dur a Fortià, on van passar la nit a casa d’uns amics.

Al tancament d’aquesta edició encara hi havia sis carreteres tallades per les pluges a l’Alt Empordà: la C-252 a Figueres i el Far d’Empordà, la C-31 a Vilamalla, la GIP-5129 a Vilafant, la GIV-6043 a Castelló d’Empúries, la GIV-6219 a Siurana i la GIV-6226 a Garrigàs.

stats