GESTIÓ FORESTAL
Societat 31/07/2012

El Govern vol cobrar una taxa als boletaires per invertir-la en el manteniment del bosc

El Govern vol cobrar una taxa als boletaires i estudia que els presos netegin boscos. Són mesures apuntades pels consellers d'Agricultura i Interior ahir al Parlament, on van fer balanç del foc de l'Empordà.

Laura Díaz-roig
2 min
LES EXPLICACIONS DELS CONSELLERS PELEGRÍ I PUIG
 El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, mostra uns documents per relatar com es van originar els incendis de l'Alt Empordà. Al seu costat, el conseller d'Interior, Felip Puig, amb qui va comparèixer ahir al Parlament per oferir explicacions dels treballs de coordinació en les tasques d'extinció dels focs.

BARCELONA.L'incendi de l'Alt Empordà ha evidenciat la situació dels boscos de Catalunya. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va anunciar ahir al Parlament que el seu departament estudia exigir una llicència als boletaires -i, per tant, cobrar-los una taxa- per invertir els diners en el manteniment de les zones forestals. La mesura s'inclourà en el pròxim pla general de política forestal, que el Govern té previst aprovar durant el 2013. Pelegrí també demanarà a Madrid una reforma del Codi Penal perquè els presos puguin commutar la pena per serveis de neteja de boscos.

Les dues iniciatives formen part del paquet de mesures anunciades ahir per Pelegrí, que va comparèixer davant la comissió d'interior del Parlament, acompanyat pel conseller Felip Puig, per donar explicacions sobre la gestió de l'incendi de l'Empordà. El foc es va donar ahir al matí per extingit després de vuit dies, quatre morts, importants danys materials i 14.000 hectàrees afectades. Les mesures proposades per Agricultura també inclouen iniciar els tràmits per construir un clúster de la fusta i la biomassa. "Hem de dinamitzar un món [el de la indústria de la fusta] que està completament aturat", va recordar.

Tant Pelegrí com Puig van haver de defensar-se ahir de l'oposició, que, en bloc, va carregar contra el Govern per les retallades, convençuda que més recursos i una millor gestió dels boscos haurien permès reaccionar a temps. "El foc va superar la capacitat d'extinció dels bombers", va repetir Puig, que es va emparar en la força i la rapidesa del vent que bufava diumenge per justificar les conseqüències devastadores de l'incendi. En diverses ocasions, el conseller va assegurar que més efectius no podrien haver parat el foc "desbocat". "Avançava a 7 km/h i en minuts es va convertir en una llengua de foc descontrolada", va lamentar Puig, que va destacar la bona "coordinació i cooperació" entre els diferents equips que van participar en les tasques d'extinció. Els consellers van considerar "més que correcta" l'actuació durant l'incendi i van recordar que la campanya forestal d'enguany és "molt complicada" i que el risc segueix vigent.

Desviament per la N-260

"Parlen d'una tragèdia en què sembla que tot hagi anat bé", va dir el diputat del PSC Xavier Sabaté, que va acusar Puig de "triomfalista i conformista". Una de les decisions més qüestionades per l'oposició va ser la de desviar, diumenge a la tarda, el trànsit de l'AP-7 i la N-II cap a la N-260, on es va produir la caravana que va acabar amb dos morts, un pare i una filla francesos que es van tirar per un penya-segat.

Les crítiques es van centrar en la falta de recursos i la mala gestió dels boscos. "Més recursos haurien ajudat a fer més coses, amb més eficàcia i més ràpid", va destacar Pere Calbó, del PPC. El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va demanar aclarir si les retallades podrien haver influït en el resultat del foc, tot i les condicions meteorològiques i el fet que l'origen fos una negligència. El diputat d'ERC Oriol Amorós va titllar el Govern de "temerari" per haver afrontat la campanya forestal amb una "clara falta de recursos". "La gestió dels boscos és una de les grans assignatures pendents", va lamentar el diputat de Solidaritat Toni Strubell.

stats