Societat 24/08/2013

"Gràcia es pot convertir en un parc temàtic"

Els veïns de Barcelona alerten que el turisme està canviant alguns barris

Albert Solé
2 min
Un cartell explica als turistes que la seva presència està destruint el teixit sociocultural de Gràcia i obliga els veïns a marxar.

BarcelonaLa multiplicació d'albergs juvenils i apartaments turístics -legals i il·legals- està creant un problema real en determinats barris de Barcelona. "El debat no és turisme sí o no, però sí que hem d'evitar que els fluxos turístics modifiquin la ciutat", apunta Lluís Franco, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). I afegeix: "El turisme concentrat en determinats barris transforma el seu teixit comercial, hi encareix la vida i fa fora els veïns de tota la vida". A aquests problemes també s'hi afegeix el dels sorolls: "Estem sota el reglament d'albergs de joventut, on la gent no pot fumar ni beure alcohol, però els nostres clients no són grups d'escola, són gent que ve a divertir-se i a passar-ho bé, i si no ho poden fer als hostels , se'n van al carrer i ho fan fora, on es munten grans botellons ", explica Luiz Augusto Campos, gerent de Sant Jordi Hostels.

Destruir el que et fa atractiu

Ciutat Vella fa molt de temps que pateix aquest tipus de molèsties, i l'augment dels turistes ara ha desbordat el centre i s'ha desplaçat a altres districtes, com l'Eixample i Gràcia en particular. Toni Ramon, president de l'Associació de Veïns de la Vila de Gràcia, comenta que "s'està vivint un procés d'elitització del barri, que està perdent el seu sentit original, un barri popular molt interclassista". I afegeix: "Correm el perill de convertir-nos en un parc temàtic, com està passant amb la festa major". Per Ramon, "els barris que tenen molt atractiu són els que pateixen aquest fenomen turístic, i alhora el fenomen acaba destruint el que els fa atractius". L'Associació de Veïns de Gràcia ja ha parlat amb l'Ajuntament del districte per alertar-los d'aquest problema amb els albergs juvenils i els apartaments turístics. "Ens han dit que ho entenen i que intentaran ordenar-ne l'obertura, però el problema no és l'ordenació, és si és bo per al barri", comenta Toni Ramon. Des de la FAVB aposten més per un model de turisme jove com els bed and breakfast anglesos.

Lluís Franco, de la FAVB, explica que estan alarmats pel nou pla d'usos aprovat per Ciutat Vella, que dóna una moratòria de sis anys per regularitzar els apartaments turístics i que obliga que tots es concentrin en un mateix edifici: "Provoca l'especulació i molts casos de mòbingimmobiliari. Més que molèsties, en algunes zones de la ciutat tenim autèntics conflictes veïnals".

stats