Societat 07/07/2012

Greenpeace recela de les intencions de l'Estat

Auri Garcia Morera
2 min
Habitatges del municipi de Catral (Alacant), que presentaven irregularitats.

BARCELONA.Greenpeace entén que l'amnistia urbanística que prepara el govern espanyol "convertirà en víctimes tots els ciutadans". Ho va apuntar ahir a l'ARA la responsable de la campanya de costes de l'entitat ecologista, Pilar Marcos. "Volen protegir les constructores i els bancs utilitzant els ciutadans com a cortina de fum", denunciava Marcos, en referència a l'argument que l'amnistia pretén beneficiar els ciutadans que van comprar un habitatge il·legal sense ser-ne conscients. "Si l'habitatge estava en terreny públic i s'enderroca, el municipi hauria d'oferir un habitatge a aquell ciutadà", argumentava la responsable de Greenpeace. "Van ser els ajuntaments els que van donar llicències per construir habitatges il·legals; els ciutadans potser no ho sabien, però ells sí", afegia.

Greenpeace considera que la modificació de la llei del sòl, sumada a la reforma de la llei de costes que també pretén l'executiu del PP, suposa "un greu retrocés de les polítiques de defensa mediambiental" aplicades a l'Estat. Pilar Marcos detallava ahir que els canvis revelen una nova "aposta per la indústria del totxo i del formigó". Greenpeace tem que, a banda de regularitzar els habitatges il·legals construïts fins ara, aquestes mateixes mesures obrin una nova etapa de permissivitat en què les noves irregularitats que es cometin en el futur també siguin automàticament perdonades. "Estem parlant de tornar-nos a embarcar en aquella bombolla immobiliària que no ens ha fet cap bé; a curt termini, és molt positiu perquè hi ha feina en la construcció, però els presagis no són bons", concloïa.

Sentències pendents de complir

Greenpeace assegura que només a l'illa de Lanzarote pot haver-hi 22 hotels construïts a la franja de sòl costanera, amb sentències d'enderroc fermes. L'organització ecologista denuncia que hi ha moltes cortines de fum en relació amb el nombre d'habitatges il·legals existents. Tot i que el ministeri de Medi Ambient no n'ha facilitat dades, Greenpeace assegura tenir constància de 600 habitatges il·legals amb sentència d'enderroc només a Cantàbria.

stats