Societat 08/03/2012

Humans i goril·les compartim gens relacionats amb com hi sentim

M.l.f.
2 min

Els éssers humans som genèticament més semblants als goril·les que als ximpanzés en algunes regions del genoma. Fins ara es pensava que el primat més similar a la nostra espècie era el ximpanzé, amb el qual compartim entre un 95% i un 99% del genoma. Però després d'una anàlisi molt més exhaustiva de la seqüència genètica d'ambdós, i de comparar-los amb els humans, s'ha vist que hi ha algunes regions en què ens assemblem més als goril·les i que són claus per al desenvolupament del cervell. Així ho indica un estudi que publica la revista Nature , en el qual han participat investigadors de tot el món, entre ells de l'Institut de Biologia Evolutiva, un centre mixt entre la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Conèixer millor l'evolució

Part d'aquestes coincidències genètiques entre goril·les i humans s'han detectat en alguns dels gens lligats a comportaments de la condició humana, com els gens auditius, relacionats amb la nostra percepció auditiva i el llenguatge. "El coneixement de l'evolució d'aquest genoma ens ajuda a entendre processos bàsics del seu comportament i dels processos que van donar lloc a la nostra espècie", diu Tomás Marquès-Bonet, investigador del centre.

"Aquests coneixements es podrien aplicar després a l'estudi de malalties que encara no entenem", afegeix. En el treball publicat a Nature hi han col·laborat vint laboratoris de tot el món. El genoma humà també s'està comparant als genomes complets d'altres primats, com l'orangutan i el ximpanzé.

Els goril·les han sobreviscut fins avui en tan sols unes poques poblacions aïllades als boscos equatorials de l'Àfrica central i estan en perill d'extinció. Estan greument amenaçats. Els estudis genètics posen encara més en relleu la necessita de protegir-los.

stats