JORNADA CASTELLERA
Societat 17/09/2012

La Jove de Tarragona no té rival

Efren Garcia
3 min
El nou de vuit de la Colla Jove Xiquets de Tarragona a la jornada de Santa Tecla.

TARRAGONANi els verds ni la Vella, la principal protagonista de la diada del primer diumenge de les festes de Santa Tecla a Tarragona va ser la Colla Jove. Els xiquets del Cós del Bou van superar tots els seus registres i van assolir una diada històrica que només uns mesos enrere pocs haurien imaginat. La Jove va tornar a brillar amb llum pròpia: va descarregar el nou de vuit i va recuperar el cinc folrat que havia coronat per primer cop en la seva història la temporada passada.

Després d'un estiu irregular, els tarragonins van fer un pas important a la diada de Sant Fèlix. Si bé podrien haver provat algun castell de gamma extra, van decidir fermar la tripleta màgica amb un ull posat en el calendari. No és casualitat que la Jove hagi triat aquesta diada per fer el salt definitiu. La preparació, d'una banda, i la motivació, de l'altra, han estat raons vitals per plantejar els primers castells de gamma extra a les festes de Santa Tecla.

Fins ahir només una colla havia aconseguit descarregar el castell de gamma extra més ample del repertori, el nou de vuit. El creixement social experimentat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona les últimes dues temporades ha permès posar a punt aquesta construcció, i passar pel davant de colles com la Joves Xiquets de Valls, que el va provar sense èxit també aquesta setmana. Si bé la Jove ja havia provat les mels del gamma extra, el d'ahir va ser el primer castell de màxima dificultat descarregat per la colla tarragonina. Animats per l'èxit, els de la camisa lila encara van tenir forces per carregar el cinc de nou a la tercera ronda i per atacar l'espadat de sis a la ronda de pilars.

La Vella i Vilafranca, sense sort

La Colla Jove no va trobar rival a plaça, ja que tant els Castellers de Vilafranca com la Colla Vella dels Xiquets de Valls van ensopegar en els intents de gamma extra. La Colla Vella va treure de l'armari una de les estructures més impressionants del món casteller, l'anomenat castell total o quatre de nou sense folre. Els vallencs van arribar a col·locar-hi el pis de dosos, però quan la canalla petita el començava a cavalcar, el castell va cedir. Els Castellers de Vilafranca van optar pel tres de nou amb agulla que ja havien descarregat a l'Arboç del Penedès i a Vilafranca, però van tornar a saltar les alarmes quan l'espadat verd es va trencar tot just quan havia de ser alliberat. Amb la cita del concurs a tocar, totes dues colles van abaixar el llistó, i van decidir tancar la diada amb dos castells de nou pisos i un de la gamma alta de vuit. Els Xiquets de Tarragona no van poder repetir èxit amb els castells de nou pisos. Diumenge van desmuntar dos cops el tres folrat i un el quatre.

Rumb a la Mercè

El calendari condueix ara a la festa major de Barcelona. Aquest cap de setmana totes les colles de la ciutat han exhibit els seus castells, però han destacat els de les dues colles més importants, els Castellers de Sants i els de Barcelona. En una polèmica pugna per prendre part en la diada de colles convidades de la Mercè, totes dues formacions van assolir diumenge els mateixos registres. Van completar el segon cinc de vuit de la temporada, si bé els del barri de Sants van ensopegar amb el tres de vuit, que després aconseguirien descarregar.

stats