EDUCACIÓ
Societat 22/08/2013

Marxa de vuit dies a favor de l'escola pública

La comunitat educativa es mobilitza per primer cop durant les vacances escolars

Elisabet Escriche
2 min

BarcelonaLa comunitat educativa comença escalfar motors només tres setmanes abans de l'inici de curs i ha organitzat a través de l'Assemblea Groga la primera marxa reivindicativa, que tindrà una durada de vuit dies, per defensar l'educació pública.

És el primer cop que el col·lectiu es mobilitza contra les retallades en l'ensenyament en període vacacional, és a dir, quan no hi ha classe. Segons l'assemblea -formada per representants d'escoles bressol, associacions de pares i mares d'alumnes, professors de secundària, mestres, professors universitaris, interins i estudiants- hi ha motius de pes per dur a terme aquesta nova protesta.

"No només volem mostrar el nostre rebuig a les retallades, sinó també al model de funcionament de l'escola pública, que va clarament cap a la privatització", lamenta un dels representants de l'Assemblea, Àlex Rosa.

La reivindicació inicial de la marxa era mostrar el rebuig dels professors al decret de plantilles impulsat pel departament d'Ensenyament i que està previst que es posi en marxa la pròxima tardor. La normativa permetrà que les direccions dels centres triïn fins al 50% del professorat, incloent-hi els interins. "Es deixarà de tenir en compte els mèrits propis, l'elecció es basarà exclusivament en criteris subjectius", denuncia Rosa.

El portaveu de l'Assemblea afegeix que l'únic que s'aconseguirà és que l'equip directiu passi a "gestionar en lloc de coordinar el centre com feia fins ara".

Durant l'estiu, però, la protesta s'ha anat ampliant i finalment s'ha convertit en una denúncia dels problemes del món educatiu, com la no substitució de les baixes fins quinze dies després, la falta de personal als centres públics, l'encariment de les taxes universitàries, les escoles pendent de construcció i la imposició ideològica a les aules que preveu la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), la coneguda com a llei Wert.

Prop de 200 inscrits

La marxa, que tindrà un total de vuit etapes d'una durada mitjana de sis hores, començarà aquest dissabte a Ribes de Freser (Ripollès) i s'acabarà el 31 d'agost a Barcelona. Recorrerà un total de 135 quilòmetres repartits en una trentena de municipis, entre els quals hi ha Vic, Granollers, Mollet de Vallès i Badalona. L'elecció de Ribes de Freser com a punt de sortida no ha estat a l'atzar. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hi té casa i inicialment l'assemblea volia fer-hi un escrache , una idea que s'ha descartat.

Fins ahir s'hi havien inscrit un total de 180 persones per cobrir diverses etapes i prop de 400, entre particulars i entitats, s'havien adherit al manifest de la marxa, que reclama una educació "sense retallades, en català, inclusiva, democràtica, laica i per al poble des de l'escola bressol fins a la universitat". Cada una de les etapes acabarà amb xerrades i activitats sobre la situació del sector educatiu.

stats