Societat 29/12/2011

Medicaments per a les mares per frenar l'herència letal de la sida

Nicholas Bakalar
3 min
Medicaments per a les mares per frenar l'herència letal de la sida

THE NEW YORK TIMESEls medicaments per prevenir la transmissió del VIH de mare a fill són molt eficaços si s'utilitzen correctament; és a dir, si la mare i el fill els prenen en el moment adequat de la gestació i en la dosi adequada. Als països d'escassos recursos (on més dones embarassades infectades hi ha) les mares solen donar a llum a casa i en rares ocasions van als hospitals. Per tant, el problema és fer arribar a temps els medicaments a les mares i als nadons que els necessiten, i assegurar-se que les dosis i els horaris de dosificació són correctes.

Fa uns quants anys, al personal sanitari de diversos països africans se li va acudir una idea: la primera vegada que una embarassada visiti una clínica cal fer-li la prova del VIH. Si el resultat és positiu, se li han de donar els medicaments que mare i fill necessitaran aviat perquè possiblement ja no tornarà mai més a trepitjar la clínica.

Prova pilot

El personal hospitalari va començar a empaquetar els medicaments antiretrovirals -pastilles per a les mares infectades amb VIH i líquids per als fills- en bosses de paper amb unes instruccions d'ús. Així va néixer el Paquet Mare-Bebè.

Quan es descobreix que una embarassada és seropositiva, cal tenir en compte dues coses. La primera és que totes les embarassades infectades necessiten profilaxi per evitar que els fills contreguin la infecció. La segona és que, independentment de l'embaràs, les dones amb uns recomptes de cèl·lules CD4 de 350 o menys han de seguir un tractament per al VIH. (Les cèl·lules CD4 són un tipus de glòbul blanc que indica el grau d'immunosupressió provocat pel VIH).

Els paquets inicials contenien nevirapina, però ara els metges saben que no és prou eficaç per prevenir la transmissió de mare a fill. Així doncs, amb l'ajuda de l'Unicef i el Fons Mundial de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària, el govern de Lesotho, on més d'un 23% de la població és seropositiva, ha començat a provar uns nous paquets, que es presenten en tres versions.

Si la mare és seropositiva però té un recompte de CD4 per damunt de 350 cèl·lules, el paquet que li correspon conté l'antiretroviral AZT, que s'ha de prendre a partir de les 14 setmanes d'embaràs, i nevirapina per al nadó, que se li ha d'administrar des del moment del naixement fins a les 6 setmanes d'edat.

El paquet per a les mares amb un recompte de CD4 de 350 cèl·lules o menys conté el mateix medicament i horari de dosificació per al nadó, juntament amb un tractament per a la mare consistent en tres, i de vegades quatre, medicaments antiretrovirals.

Al tercer paquet, per a les mares que no estan infectades pel VIH, només hi ha suplements dietètics.

Dintre de cada paquet hi ha un full d'instruccions en sesotho, la llengua local, i un codi de colors que indica quins medicaments s'han de prendre i quan. També s'hi han inclòs imatges per als que no saben llegir. Des del gener se n'han distribuït més de 14.000.

Polèmica entre professionals

Hi ha especialistes que dubten de l'eficàcia dels paquets, i alguns fins i tot temen que podrien fer més mal que bé. Per exemple, el fet de disposar de medicaments per a set mesos pot fer que les mares siguin menys propenses a tornar a la clínica per rebre les altres atencions prenatals que necessiten.

Hi ha un altre factor potser encara més perillós: el mal ús dels medicaments podria conduir a l'aparició de soques de VIH resistents que serien difícil o impossibles de tractar. I potser algunes mares no volen que les vegin amb els paquets a causa de l'estigma associat a la infecció per VIH. Per això, cal fer un seguiment de les mares que ja han entrat en el projecte. "Estem a punt d'avaluar el programa i podrem valorar-ne objectivament l'impacte", afirma el Dr. M. Mpolai Moteetee, director general dels serveis sanitaris de Lesotho. Aleshores sabran "quina acollida rep el paquet, la capacitat de les mares per fer un ús correcte dels medicaments, i si la iniciativa promou l'administració adequada del tractament".

L'Unicef, que subministra els paquets per al programa pilot de Lesotho, encara no s'ha pronunciat a favor de generalitzar-ne ús. Jimmy Kolker, que a l'agost va deixar el càrrec de cap de l'Unicef contra el VIH/sida, està a l'expectativa. "No en tenim els resultats -diu-. Però és un programa oficial del govern i tot fa pensar que funcionarà".

stats