SANITAT
Societat 01/07/2014

Més retallades en salut: 56 milions menys per a l’ICS

Metges de Bellvitge denuncien els efectes de la tisorada

Lara Bonilla
3 min

BarcelonaL’ambient de crispació dels últims dies a l’Hospital de Bellvitge va més enllà del tancament de llits a l’estiu. Els treballadors protesten també per l’impacte de les retallades en sanitat, que es mantenen aquest 2014. Tot i que es va anunciar que no hi hauria retallades addicionals en els pressupostos de la conselleria de Salut, segons ha pogut saber l’ARA el contracte programa de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’ha reduït en 56 milions d’euros. Això vol dir que el CatSalut, que contracta activitat a diferents proveïdors i entre ells l’ICS, contractarà aquest any 56 milions d’euros menys als vuit hospitals públics i a l’atenció primària. Segons un portaveu de l’ICS, això es fa per “equiparar” l’import del pressupost de l’ICS, que és de 2.519 milions d’euros com l’any passat, amb el del contracte programa.

La tisorada, però, no és lineal. Hi ha centres que rebran més que d’altres. Mentre que la Vall d’Hebron manté pràcticament la mateixa activitat, l’impacte sobre l’Hospital de Bellvitge seria d’11 milions d’euros. I 5 milions menys per a l’atenció primària de l’àrea metropolitana sud.

Així ho va comunicar el director mèdic de Bellvitge, Carlos Bartolomé, en l’última junta de caps de servei. Aquesta nova reducció pressupostària repercutirà, sobretot, en els capítols I i II, que corresponen a personal i a compra de subministraments. Els treballadors de Bellvitge temen que es tradueixi en la no renovació de contractes eventuals, l’empitjorament de les condicions laborals, la no cobertura de baixes maternals i per malaltia, així com en una nova reducció dels equips de guàrdia. Segons l’ICS, però, aquesta tisorada “no repercutirà en els professionals”. “L’ICS té marge per estalviar a través de compres agregades, estalvis energètics i altres mesures organitzatives per optimitzar recursos”, explica una portaveu.

Però tant els caps de servei de l’Hospital de Bellvitge com la junta clínica -que aplega tots els metges del centre- han denunciat en dues cartes adreçades al director gerent, Alfredo García, i al director mèdic, Carlos Bartolomé, que la nova reducció pressupostària “afectarà l’assistència que presta l’hospital fins a uns nivells que ja depassarien el mínim raonable”. Alerten que es traduirà en “la prolongació injustificable de les llistes d’espera quirúrgiques per patologies greus malignes i no malignes”, “l’endarreriment de les exploracions complementàries imprescindibles pel seu correcte diagnòstic” i en “un increment de les dificultats per poder hospitalitzar patologies agudes greus”. Els caps de servei de Bellvitge alerten que es poden generar “conflictes greus d’ètica professional” i mostren el seu “absolut desacord” amb aquesta reducció del contracte programa. La junta clínica, per part seva, tem “una pèrdua de competitivitat i d’activitat terciària” de l’hospital. De fet, denuncien que s’ha externalitzat activitat quirúrgica i proves diagnòstiques.

Aquesta retallada podria no ser l’única. Sobre el sector de la sanitat concertada hi plana una tisorada de 40 milions d’euros. Així ho va comunicar el departament de Salut a les patronals del sector, però aquestes van alertar que això era “impossible” de complir i el departament es va fer enrere. “Ara està aturat, i esperem que no s’apliqui, però si no és aquest any serà el que ve”, reconeix Xavier Baro, director d’organització i relacions laborals de la Unió Catalana d’Hospitals. Aquest any, tant la compra d’activitat als hospitals concertats com les tarifes s’han mantingut com l’any passat però la disminució acumulada des del 2010 és d’un 18,4% menys.

Boi Ruiz: “És un mite polític”

Pel que fa a la falta de llits que han denunciat treballadors de la Vall d’Hebron i de Bellvitge, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar ahir que cap malalt es quedarà sense ser atès perquè, quan calguin llits, els gerents dels hospitals tenen l’ordre d’obrir-los. En una entrevista a Catalunya Ràdio va negar que hi hagi un “desmantellament” de la sanitat i va afegir que “les llistes d’espera són un altre mite polític, igual que el dels llits”. Va reiterar que la reducció de llits a l’estiu no està lligada a les retallades, ja que els llits “són un element cada cop més en desús” en l’actual model sanitari.

La malformació no serà motiu per avortar

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va reiterar ahir que una discapacitat no serà “mai” una causa legal per avortar, sinó que vindria donada pels efectes i hipotètics danys que pugui generar en la dona. Segons el ministre, “una discapacitat no és motiu per restar menys drets a una persona ni abans ni després de néixer”. “No s’establiran ciutadans de primera i de segona”, va afegir. El ministeri de Justícia està estudiant les recomanacions dels òrgans consultius de l’Estat a l’avantprojecte de llei elaborat pel govern espanyol. I es preveu que passi pel consell de ministres a partir de l’11 de juliol.

stats