INFRAESTRUCTURES
Societat 19/04/2013

La N-II expulsa avui els camions de gran tonatge

Durant els primers quinze dies no es multarà els conductors que intentin circular per Bàscara

Elisabet Escriche
2 min
Els camions de quatre o més eixos estan obligats  a circular, des d'avui, per l'AP-7.

GironaDesprés de mesos de negociacions entre la Generalitat, el ministeri de Foment i la concessionària Abertis, de 81 dies de manifestacions al municipi de Bàscara (Alt Empordà) i de protestes de les associacions de transportistes, finalment avui entra en vigor la prohibició als tràilers a partir de quatre eixos de circular per la N-II al seu pas per les comarques gironines.

La normativa obligarà els 2.850 vehicles d'aquestes característiques que fins ara passaven per la nacional diàriament a desviar-se per l'autopista AP-7, per on ja circulen 5.000 camions pesants. Els que facin el recorregut de la Jonquera a Maçanet de la Selva tindran una bonificació del 35% del peatge, mentre que als que tinguin com a origen o destí les comarques gironines se'ls aplicarà un 50% de descompte. El 35% de la bonificació l'assumirà la mateixa concessionària Abertis i el 15% restant dels camioners que facin trajectes interns el pagaran entre el ministeri de Foment i el departament de Territori i Sostenibilitat, cosa que suposarà una despesa com a màxim d'un milió d'euros a l'any per a cada administració.

Els transportistes només podran utilitzar la N-II si han de fer una càrrega o descàrrega, per posar benzina o per avituallament, excepte a Bàscara, on tenen vetat el pas. Dues patrulles dels Mossos d'Esquadra, que se situaran a punta i punta del municipi, s'encarregaran de fer complir la normativa als camioners, tot i que en els primers quinze dies no se'ls sancionarà. A la resta de la carretera es començarà a multar avui mateix.

Com que els transportistes no podran demostrar que han sortit de l'autopista per posar benzina o menjar, les patrulles policials es repartiran en punts estratègics allunyats d'estacions de servei o restaurants en què serà difícil justificar el pas d'un vehicle pesant. Es preveu que en un termini màxim de mig any aquest problema quedi resolt, ja que Abertis posarà en funcionament unes càmeres a les vies del Teletac que registraran les matrícules dels camions i, per tant, els Mossos d'Esquadra podran saber amb exactitud si vénen o no de l'autopista. L'incompliment de la normativa serà sancionat amb 500 euros.

Celebració a Bàscara

La Generalitat manté que així millorarà la seguretat viària de la N-II, el principal punt negre de les comarques gironines, mentre que els camioners denuncien que les administracions "criminalitzen" el sector. "El problema és la carretera i no els usuaris", alerta la Cecat, l'entitat que integra les associacions de transportistes de Catalunya. Alhora, denuncia que l'únic beneficiari serà Abertis. La concessionària, però, ho nega i deixar clar que no tindrà cap mena de benefici perquè també haurà d'aplicar la bonificació als 5.000 vehicles pesants que fins ara ja utilitzaven l'autopista.

La Plataforma Prou Camions a la N-II celebra l'expulsió de vehicles pesants del vial amb les dotze campanades aquesta mitjanit a Bàscara. Durant aquest matí farà un esmorzar popular a la vorera de la carretera per comprovar que s'aplica la mesura. L'entitat assegura que, aconseguit el primer objectiu, ara lluitarà perquè es compactin la N-II i l'AP-7 al seu pas pel municipi.

stats