ADÉU AL FUM
Societat 19/01/2011

Netejar el cos dels efectes del tabac és una cursa de 15 anys

Els fumadors que hagin aprofitat el canvi en la llei per deixar el tabac poden animar-se: al cap de 20 minuts, el cos ja ho nota. Però la batalla és de més de 15 anys i els pulmons no tornaran a ser com eren.

Mònica L. Ferrado
2 min
Tambe, Deixar

BARCELONA.En cada cigarreta al cos d'un fumador hi entren més de 3.000 productes químics diferents, que interfereixen en el funcionament de tots els òrgans, des dels pulmons fins a la pell. Quan es deixa de fumar, tot l'organisme comença a rutllar d'una altra manera. Per això una de les motivacions més grans per no recaure consisteix a anar-ne sentint de manera molt conscient els beneficis.

Els canvis comencen al cap de vint minuts d'apagar la darrera cigarreta, quan la pressió arterial comença a regular-se. Entre 10 i 15 anys després de deixar-ho els beneficis es van notant a poc a poc. Els metges consideren que passats uns vint anys el cos s'ha recuperat, de manera que la majoria de riscos associats han minvat considerablement.

Reducció de riscos

També és veritat que el millor és ni tan sols començar, perquè encara que la recuperació és considerable, els pulmons d'un exfumador mai tornaran a ser com eren abans de fumar. Com més aviat es deixi, millor. Deixar de fumar abans dels 30 anys redueix en un 90% les possibilitats de càncer de pulmó. Tampoc no serveix restringir-ne el consum i pensar que es pot aguantar amb una cigarreta al dia. El cos no tan sols no fa net, sinó que així sempre s'acaba tornant a fumar la dosi inicial a la qual el cos està habituat.

Mites falsos

En tota conversa sobre els efectes del tabac, acaba apareixent algun avi que va morir amb una cigarreta a la boca sense haver patit un càncer de pulmó. És cert que hi ha estudis que demostren que possiblement hi ha una certa susceptibilitat genètica que se suma al consum de tabac, però la probabilitat de càncer és molt gran. I el tabac n'és la primera causa: el 99% dels càncers de pulmó apareixen en fumadors. A més, en més del 30% dels infarts hi ha el tabac pel mig. El cor dels que ja n'han patit un té el triple de possibilitats de fallar si no es deixa de fumar.

També hi ha beneficis econòmics

El tabac també escura les butxaques dels fumadors i del sistema sanitari, que es veu obligat a atendre'ls quan emmalalteixen. Avui, l'atenció dels fumadors per alguna de les moltes patologies que poden arribar a patir suposa un 15% del pressupost dels serveis sanitaris als països desenvolupats. Hi ha estudis que proven que els programes de deshabituació tabàquica no tan sols suposen un benefici per a la salut dels individus, sinó que també suposen un alleugiment per als pressupostos públics .

stats