EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 25/07/2014

Nous graus universitaris: des dels fogons fins als videojocs

Els estudis han de garantir la qualitat formativa i la sortida al mercat laboral

Elisabet Escriche
4 min

BarcelonaEl doble grau de física i matemàtiques, el de medicina i els d’enginyeria física i tecnologies aeroespacials són els estudis universitaris més sol·licitats per al curs 2014-2015. Les universitats catalanes oferiran uns 440 graus, una desena menys que el curs passat. Aquest descens confirma el compromís de “racionalitzar” les portes d’entrada a les universitats catalanes en un termini de deu anys que va assumir la secretaria d’Universitats i Recerca el 2011. A l’espera de les dades definitives del curs que ve, des del 2011 fins a aquest juny s’ha passat d’una oferta de 550 graus a 450, i de 600 a 450 màsters.

Entre els graus que s’estrenaran al setembre n’hi ha d’àmbits tan diversos com les noves tecnologies, la gastronomia o la cultura. ¿Però com es gesten els nous estudis i quins criteris han de complir per formar part de l’oferta? “Facilitar una sortida professional als joves, la viabilitat econòmica, garantir una bona qualitat formativa i que sigui compatible amb el sistema universitari català són alguns dels eixos clau perquè un grau s’acabi impartint”, explica el vicerector de política acadèmica i docència de la Universitat de Girona (UdG), Francesc Roca. Des que se’n proposa la creació fins que es converteix en una realitat passa un període mínim de dos anys. La universitat ha de presentar una exhaustiva memòria que ha de rebre el vistiplau de diversos òrgans interns del mateix centre universitari i de la direcció general d’Universitats. L’aprovació final la té l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU) i, altra vegada, la direcció general d’Universitats. L’ARA recull alguns dels graus més “curiosos” que han passat la cadena de controls i que debutaran al setembre a les universitats catalanes.

Disseny de videojocs

El sector augura que es duplicaran els llocs de treball en tres anys

Un estudi de l’associació espanyola d’empreses desenvolupadores de videojocs i programari d’entreteniment (DEV) estima que fins al 2017 es crearan 5.200 llocs de treball a la indústria, el doble de l’actual ocupació. Davant d’aquesta demanda, la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) ha decidit impulsar el grau en disseny i desenvolupament de videojocs. S’impartirà al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), adscrit a la UPC i amb seu al campus de Terrassa. El grau, que ofereix 45 places, s’impulsa amb la col·laboració de tres empreses pioneres del sector, que participaran en la part de la docència: Social Point, King i Ubisoft. Segons la UPC, l’objectiu dels nous estudis és formar professionals capaços d’idear, dissenyar i programar videojocs per al sector de l’entreteniment digital i, alhora, que siguin emprenedors i coneguin els sistemes de finançament fent pràctiques a empreses. La Universitat Ramon Llull (URL) també impulsa estudis similars, enginyeria multimèdia, però que abracen altres disciplines a banda de l’entreteniment, com l’arquitectura i la medicina.

Ciències culinàries

Els estudis s’imparteixen per primer cop a Catalunya

La cuina catalana s’ha situat en els últims anys al capdavant del rànquing mundial gràcies a l’èxit de professionals com els germans Roca i Ferran Adrià. Fins ara la formació als fogons se centrava bàsicament a les escoles d’hostaleria i turisme, la formació professional (FP) i alguns màsters. De fet, el mateix Joan Roca es va formar a l’escola d’hostaleria de Girona. Ell i la resta dels grans cuiners catalans han sigut un dels pilars per impulsar el grau que imparteix conjuntament la Universitat de Barcelona (UB), la UPC i la Fundació Alícia. Els estudis es faran a les instal·lacions de l’Escola Universitària d’Hostaleria i Turisme CETT-UB. L’estudiant rebrà formació en àrees com l’agroalimentació, nutrició i salut, tecnologia dels aliments i turisme i hostaleria. També se’ls orientarà en gestió econòmica en la pràctica culinària, promoció del patrimoni gastronòmic i comunicació. L’objectiu és que els futurs cuiners puguin especialitzar-se en direcció d’alta cuina i innovació gastronòmica o en direcció culinària i innovació en la indústria alimentària i col·lectivitat. En el primer curs tindrà 60 estudiants.

Arts escèniques

Els alumnes formaran part d’una companyia durant la carrera

El potent teixit cultural de Girona capitanejat pel festival Temporada Alta, que impulsen conjuntament els ajuntaments de Girona i Salt, ha posat en evidència la necessitat de crear el primer grau en arts escèniques de Catalunya, que impartirà la UdG. Tal com passa amb la majoria dels nous graus l’impulsa un centre adscrit a la Universitat, en aquest cas l’Escola Universitària Eram, que actualment ja ofereix un grau en audiovisual i multimèdia. “Formem el professional que hi ha rere la càmera i ara també el que es posarà davant”, detalla el cap d’estudis del grau, Eduard Molner. L’objectiu és formar perfils professionals polifacètics que, tal com demanen la secretaria d’Universitats i l’AQU, tinguin sortida al mercat laboral. Per aconseguir-ho, des de l’inici la quarantena d’estudiants s’agruparan en dues companyies que durant els quatre anys d’estudis portaran a terme “diferents posades en escena”. El professorat també serà mixt. Una part serà procedent de la mateixa universitat i aportarà els coneixements teòrics per garantir una bona formació universitària i l’altra meitat la formaran actors catalans, de Julio Manrique a Lluís Homar. “Els estudis eren una demanda d’un territori molt inquiet culturalment”, diu el vicerector de la UdG.

Uns 1.900 universitaris, becats per estudiar fora

Els 1.900 universitaris que han obtingut una estada per estudiar a l’estranger el curs que ve optaran a un ajut complementari de fins a 1.200 euros (200 euros mensuals repartits en un màxim de sis mesos). En total, el Govern destinarà 2 milions d’euros per a aquests ajuts -els MOBINT-, la mateixa quantitat que l’any passat. Per optar-hi, els estudiants han d’haver aprovat 60 crèdits i tenir una nota mitjana de 5,7 per als estudis tècnics i de 6,3 per als altres.

stats