EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 13/12/2012

El Parlament Europeu garanteix la continuïtat de la beca Erasmus

La beca Erasmus s'ha salvat i tira endavant després que el Parlament Europeu aprovés ahir una ampliació pressupostària per pagar factures pendents. Madrid, però, en va retallar la partida

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El programa Erasmus ha beneficiat en 25 anys prop de tres milions d'alumnes universitaris europeus.

EstrasburgDesprés de mesos d'incògnites sobre la continuïtat de la beca Erasmus, el Parlament Europeu va donar-li ahir un any més de vida en aprovar un augment de 6.100 milions d'euros del pressupost de la UE del 2012 amb la finalitat de pagar les factures pendents de diversos programes abans no acabi l'any. La rectificació pressupostària inclou una partida de 180 milions d'euros per a programes de formació, 90 dels quals es dedicaran a Erasmus.

El futur del programa de mobilitat europea era una incògnita des que al novembre Brussel·les va reconèixer que el pressupost destinat a Erasmus s'havia esgotat per aquest any. La situació no és excepcional, i és que les retallades dels Vint-i-set a la partida pressupostària provoquen que sovint s'acabin els diners per pagar el programa a finals d'any, de manera que les factures es liquiden amb diners de l'any següent.

L'acord d'ahir, però, va ser possible en gran part perquè es va garantir que els pagaments pendents es faran amb nous fons que desembutxacaran els estats i no amb una reducció del pressupost per a l'any vinent. L'augment pressupostari aprovat per l'Eurocambra es queda 3.000 milions d'euros per sota del que demanava la Comissió Europea. "Hi ha un risc ben real que la Unió Europea es torni a trobar sense fons en el transcurs del 2013", explicava ahir el comissari de Pressupost, Janusz Lewandowski. "La situació és inquietant: a força de reduir sistemàticament les previsions de la Comissió, el Consell i el Parlament Europeu corren el risc de transformar el pressupost anual de la Unió en un pressupost per a 9 o 10 mesos, únicament; l'any passat ens vam trobar en una situació de falta de fons al mes de novembre, enguany a l'octubre i l'any que ve probablement més aviat".

La preocupació per la viabilitat d'aquest programa, que en 25 anys ha beneficiat prop de tres milions d'alumnes universitaris, és sobretot el pròxim marc pressupostari de la Unió Europea (2014-2020). Els estats membres l'estan negociant amb la consciència que totes les partides patiran una retallada "inevitable" però sense posar-se d'acord en l'abast de la tisorada en cada paquet.

Menys diners de l'Estat

El ministeri d'Educació, Cultura i Esports ha decidit, per la seva banda, reduir la partida en un 63%. La dotació ha passat de 35 milions d'euros a 15,2. La voluntat manifestada pel departament del ministre José Ignacio Wert és només això, un desig, perquè encara no ha calculat quants estudiants perdran l'any vinent la possibilitat d'acollir-se al pla. El 2011 ja hi havien restat 21 milions d'euros respecte al 2010.

stats