Societat 28/04/2011

Prediccions climàtiques

2 min
Prediccions climàtiques

L' oceà Índic, tot i la seva llunyania, podria està condicionant el clima a Europa. Així es desprèn de l'article publicat per científics marins dels Estats Units, Alemanya, Holanda, el Regne Unit i Catalunya a la revista Nature , que assegura que el corrent d'Agulhas procedent d'aquest oceà aporta a l'Atlàntic les seves aigües d'elevada salinitat que, segons estudia un consorci internacional, estarien ajudant a minimitzar alguns efectes del canvi climàtic.

Aquesta interpretació suposa un enfocament alternatiu sobre els futurs sistemes de corrents de l'Atlàntic nord i la seva influència en les condicions climàtiques d'Europa, com assegura Rainer Zahn, professor del departament de física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Fins ara, les prediccions climàtiques asseguraven que la influència de les aigües càlides del corrent del Golf canviarien i, que a causa de l'escalfament global, l'Atlàntic nord rebria més precipitacions i quantitats d'aigua de la fusió de la capa de gel de Groenlàndia, cosa que faria disminuir la salinitat de l'aigua i debilitaria els efectes de les aigües tropicals del Golf.

Unes variacions, que segons els experts, afectaran especialment els països de la zona mediterrània, que patiran condicions de més sequera. No obstant això, i segons apunten els autors d'aquest treball, existeix un flux de l'Índic, el corrent d'Agulhas, que aporta aigües d'elevada salinitat a l'extrem sud de l'Àfrica, part de les quals arriben a l'Atlàntic sud i contribueixen a la fortalesa de la circulació global en aquest oceà.

El professor Zahn assegura, en aquest sentit, que estan treballant per entendre "com ha canviat el corrent d'Agulhas, com ha canviat la transferència d'aigua salada a l'Atlàntic des de l'Índic i com han connectat aquestes modificacions amb el canvi climàtic a l'Atlàntic nord". La idea amb la qual treballa aquest equip és que encara que la salinitat de les aigües de l'Atlàntic nord disminueixi i, per tant, que la circulació de l'oceà hagi de baixar també per la seva densitat més baixa, aquest fenomen no s'està produint.

Per demostrar la dinàmica del corrent d'Agulhas, la seva sensibilitat al canvi climàtic i la manera en què transmet els seus senyals a l'Atlàntic nord, els investigadors recalquen que serà necessari que es combinin estudis a llarg termini en els canvis en la temperatura i salinitat d'aquest flux provinent de l'Índic.

stats