CANVIS EN LA LEGISLACIÓ MATRIMONIAL
Societat 03/02/2011

Quants anys s'han de tenir Per casar-se?

Thaïs Gutiérrez
3 min
Lobjectiu, Catalunya

Què faria si el seu fill o la seva filla de 15 anys li digués que es vol casar? Per molt que no li agradés la idea, el Codi Civil espanyol empara la decisió dels adolescents perquè permet els matrimonis a partir dels 14 anys, sempre que els menors estiguin emancipats i obtinguin una dispensa judicial per celebrar la boda. Així de fàcil. Tant, que el govern espanyol està estudiant la possibilitat d'augmentar l'edat mínima per casar-se fins als 16 anys.

Per què?

Sembla que el govern de Zapatero ha cedit a la pressió de diverses organitzacions nacionals i internacionals a favor dels drets de la infància que li reclamen que es prohibeixin les bodes entre menors perquè poden suposar un abús als drets dels nens i nenes.

La clau és que Espanya té una de les legislacions més laxes de tota la Unió Europea en aquest àmbit, ja que l'edat mínima per casar-se és, majoritàriament, als 18 anys.

El passat mes d'octubre, el Comitè dels Drets del Nen de les Nacions Unides va fer un toc d'atenció al govern en recomanar-li que fes una revisió d'aquesta legislació. Li van demanar que s'apugés l'edat mínima per casar-se als 16 anys i s'exigís un permís judicial a tots els nois i noies d'entre 16 i 18 anys que es volguessin casar. Així ho explica Marta Arias, directora de sensibilització i polítiques d'infància d'Unicef.

Però no només les organitzacions no governamentals li han exigit aquest canvi. Fins i tot el Vaticà va demanar, al juny, al Comitè dels Drets Humans de l'ONU, que s'apugés l'edat mínima per casar-se als 18 anys a tots els països que no ho tenien. L'objectiu és reduir l'elevada taxa de mortalitat maternal, sobretot en països en vies de desenvolupament.

Tot i que aquí no es tracta d'una situació generalitzada, cada any hi ha centenars de bodes entre menors de 18 anys. A Catalunya l'any 2009 es van casar 128 nois d'entre 15 i 19 anys i 234 noies, segons dades de l'Idescat. Pel que fa als menors de 15 anys, només hi ha dades estatals. Segons l'INE, el 2009 es van registrar 12 bodes entres nens de 14 anys i en els últims 10 anys hi ha hagut 342 enllaços entre nens o nenes de 14 i 15 anys.

Canviar el Codi Civil La ministra de Sanitat, Leire Pajín, va confirmar ahir la intenció del govern de canviar la llei al programa El món a Rac 1 . Va destacar que hi ha un grup d'estudi que treballa en un possible projecte de llei que modifiqui la legislació. Pajín no va voler donar detalls dels treballs d'aquest grup i des del ministeri es van limitar a destacar que encara estan en una fase embrionària i no s'ha arribat a cap acord. "Sembla raonable que si als 16 un noi o una noia pot prendre decisions respecte al seu propi cos -va dir la ministra fent reverència a l'avortament-, també puguin decidir, a partir d'aquesta edat, si es volen casar".

Una realitat minoritària Pel sociòleg Salvador Carrasco, un possible canvi d'aquesta legislació seria "positiu". "Avui en dia la joventut s'ha allargat molt i els nois de 14 anys encara són molt immadurs; ho pot saber qualsevol pare de família", assegura. En canvi, als 16, tot i que només són dos anys de diferència, ja tenen, segons aquest expert en adolescents, "un grau més de consciència per prendre decisions com aquesta, que afectarà el seu futur, tota la seva vida".

Segons Carrasco, situar l'edat mínima per casar-se als 16 també seria coherent amb el sistema educatiu. "Als 16 és quan s'acaba l'escolarització obligatòria i és lògic que el matrimoni pugui començar quan ja s'ha acabat aquesta etapa tan important", diu.

Marta Arias, d'Unicef, diu, en la mateixa línia: "Tot i que aquest problema no afecta de manera majoritària els nostres nens i nenes, crec que està bé que la llei protegeixi tant com pugui els drets de la població infantil".

"És un error"

Però no tothom és de la mateixa opinió. Des de la Federació d'Associacions Gitanes (FAGC) valoraven ahir molt negativament aquesta proposta del govern.

El vicepresident de comunicació i política de la FAGC, Cristobal Laso, explicava que tot i que les bodes entre menors "no són una tradició del poble gitano, és cert que n'hi ha molts que es casen molt joves". Laso creu que augmentar l'edat per poder casar-se és un error. "Crec que aquesta decisió ha d'entrar en el context de l'educació familiar i la llibertat personal", va dir posant èmfasi en el fet que "el context psicològic i social de cada persona és diferent i per tant no és pot generalitzar dient que l'edat de maduració és als 16 anys". I va afegir: "Cadascú madura en funció de les seves circumstàncies". Per Laso, "el govern no ha d'entrar en aquest tipus de decisions personals" que s'han de prendre "de manera consensuada i lliure". "No pot ser que a partir d'ara es vulguin penalitzar aquestes decisions".

stats