METEOROLOGIA
Societat 29/07/2014

Un juliol atípic que s’acaba amb pluges

Les tempestes a la meitat nord del país deixen més de 60 litres al Maresme, i avui s’esperen ruixats residuals i vent

Manel Cascante
4 min

MeteoròlegLes tempestes de les últimes hores han fet recular sobtadament les temperatures arreu i també han deixat registres de precipitacions importants. Els xàfecs es van gestar ahir cap al Pirineu i a la tarda es van desplaçar cap al sud i van afectar generosament comarques com la Garrotxa, el Maresme i el Vallès Occidental, però també l’entorn del litoral i el prelitoral central. A última hora de la tarda s’havien acumulat 79 litres per metre quadrat a la Beguda Alta, 68 litres per metre quadrat a Arenys de Mar i Sant Feliu de Codines, i 50 a Canet de Mar. En general van descarregar amb forta intensitat, un fet que va contribuir a fer créixer les rieres i que va provocar diverses incidències per acumulació d’aigua. A Olot, per exemple, dels 46 litres per metre quadrat recollits, 27 van caure en només deu minuts.

Avui encara no podrem abaixar la guàrdia, ja que els xàfecs quedaran mig encallats fins al migdia en alguns trams del litoral central i de la Costa Brava, i a partir del migdia es generaran noves tempestes cap a l’àrea del nord-est. El vent manxarà amb ganes als dos extrems del país i el cel clar imperarà tant a Ponent com al sud. Demà recuperarem la sensació d’estiu, malgrat que no prou per atenuar el regust de poc estiu que ens ha deixat aquest mes de juliol.

Quan falten només dos dies per acabar el juliol ja podem afirmar que ha estat un mes força estrany i una mica atípic pel que fa a la meteorologia, tot i que en uns indrets més que en d’altres. Cal recordar que els primers deu dies d’aquest mes van arribar a batre alguns rècords de temperatures baixes i de pluges en alguns sectors. A Barcelona la primera desena del mes va ser la més fresca des del 1992. En altres punts s’hauria d’anar fins a l’any 1997. A l’Observatori Fabra la temperatura mitjana d’aquest període es va situar uns tres graus i mig per sota de la de l’any passat.

Temperatures més baixes

Des de mitjans de mes fins al cap de setmana passat, una massa d’aire procedent del nord d’Àfrica va aportar temperatures més pròpies per a aquestes dates, uns valors que han contribuït a compensar parcialment els registres baixos de principis de mes i a fer que acabem el juliol amb valors pròxims a la normalitat per a aquesta època de l’any. Seria el cas de l’Observatori Fabra, que avui registraria una mitjana unes dècimes per sota de la normal. A Tortosa, en canvi, passaria justament a la inversa.

Pel que fa als dies amb màximes de més de 30 graus, des de l’1 de juny a Lleida han superat aquest llindar 35 vegades, quatre més de l’habitual. A Girona això ha passat 23 dies, deu més del normal. Però, en canvi, a l’Observatori Fabra només s’ha registrat en cinc casos, dos menys del que tocaria segons les dades climàtiques, i disset dies menys que l’any passat en el mateix període de temps.

La pluja, per bé que irregular, ha estat superior també a la que seria típica en molts sectors del país. A l’Observatori Fabra el mes de juliol estadísticament és el més sec de l’any: hi solen caure de mitjana 20 litres per metre quadrat. Dilluns al vespre ja triplicaven aquest valor. A Tortosa s’han acumulat ja 35 litres per metre quadrat, el triple del que tocaria. Cal afegir que al Pirineu, i en altres indrets relativament pròxims com la plana de Vic o la Garrotxa, s’han superat amb escreix els 100 litres per metre quadrat.

L’agost l’encetarem de moment amb més calor, però amb perspectives d’un nou episodi de tronades de tarda que afectaria sobretot el Pirineu i punts de Ponent.

Rieres carregades i baixos d’edificis inundats

La intensitat de les pluges d’ahir va obligar els Bombers a fer una trentena de sortides per incidències lleus que no van causar danys personals. La majoria es van produir al Maresme, bàsicament a Arenys de Mar i Arenys de Munt. En aquesta última població, quatre cotxes van quedar atrapats a la riera a causa de l’augment del cabal. Res comparat, però, amb la situació viscuda al mateix municipi a finals de juny, quan l’aigua va causar alguns desperfectes i va deixar diverses persones atrapades dins els vehicles. També a Arenys de Munt els bombers van haver de retirar l’aigua que inundava els baixos d’alguns edificis i patis de locals, una actuació que es va repetir a Canet de Mar i Calella. També es van fer diverses sortides a Pineda de Mar, Mataró i Sant Vicenç de Montalt. A les comarques gironines, les actuacions es van concentrar a Castell-Platja d’Aro, Olot, Celrà, Bordils, Sant Julià de Ramis i Vidreres, on un llamp va deixar sense subministrament elèctric un habitatge. La majoria de les sortides es van concentrar entre les tres i les set de la tarda. Pel que fa al telèfon d’emergències de Catalunya, va rebre un centenar d’avisos per inundacions. L’Ajuntament de Barcelona va activar a la nit el pla d’alerta per inundacions.

stats