Societat 22/03/2012

PER RESTAURAR L'ANTIC RELLOTGE DE LA CATEDRAL CAL SABER MATEMÀTIQUES

1 min

Una de les joies de l'exposició Imaginary Barcelona és el rellotge dels flamencs, que antigament era a la torre de les hores de la catedral de Barcelona i que va ser el batec de la ciutat durant 300 anys. El van fabricar el 1576 uns rellotgers de Flandes que va contractar el Consell de Cent perquè volien el millor rellotge del món.

Per marcar el temps hi havia dos engranatges que funcionaven en paral·lel, l'un per tocar les hores, i l'altre, els quarts. A més, un sistema de pes en una barra permetia adaptar-lo a les diferències horàries entre estiu i hivern.

El rellotge de les hores no tenia esfera, només se'l podia sentir. Aquesta discreta presència el va salvar de ser destruït després del 1714. Aleshores, es va decidir fondre moltes campanes, però no van pensar en aquest magnífic rellotge.

Durant anys ha estat guardat i ara l'han restaurat. Les tasques de restauració es van iniciar el 1975. Un dels reptes va ser fer els càlculs per regular el pèndol (se n'havien perdut algunes peces) i trobar la regulació inicial per l'esperit (el balancí) per retornar-l'hi. Ara és un dels atractius de la mostra. És a la sagristia de la capella de Santa Àgata.

stats