Societat 02/06/2012

Sabadell apuja un 600% el preu de la FP artística

Els alumnes de l'Escola d'Art Illa de Sabadell pagaran de 700 a 1.400 euros el curs vinent, set vegades més que ara. L'Ajuntament apuja preus de la FP superior i s'excusa en les retallades del Govern.

E. Freixa / S. Sànchez
2 min
L'Escola Municipal d'Art Illa de Sabadell incrementarà el preu de les matrícules.

BARCELONA.El cost dels cursos de FP de grau superior s'incrementarà més d'un 600% a l'Escola Municipal d'Art de Sabadell, l'Illa. Els alumnes passaran de pagar 180 euros en concepte de material a abonar-ne fins a un màxim de 1.400 el curs vinent. Segons l'Ajuntament, el motiu és la davallada de recursos que reben del departament d'Ensenyament per finançar l'escola. Fa uns dies van comunicar als alumnes que el consistori no té capacitat per poder aportar recursos propis. El regidor d'Educació, Ramon Burgués, va justificar l'increment assegurant que la partida de la Generalitat fa dos anys que baixa. Dels 604.000 euros rebuts el curs 2009-2010 es va passar als 460.000 euros d'aquest curs, i encara no se sap de quina quantitat es podrà disposar el pròxim exercici.

Les queixes dels alumnes pel gran increment del cost es responen amb acusacions creuades entre administracions. Mentre el govern local -del PSC- culpa la Generalitat per no voler negociar un nou conveni que fixi la partida que rebran aquests centres, el departament d'Ensenyament es defensa assegurant que la seva subvenció, en el cas de les titulacions oficials, està pensada per cobrir una part del cost i que cada ajuntament té responsabilitat de gestionar el centre, el seu pressupost -i les seves tarifes-, ja que la titularitat és municipal.

En el cas dels centres públics, l'any que ve serà el primer en què la FP de grau superior deixarà de ser gratuïta. El Govern ha establert un preu únic de 360 euros per curs i alumne en el marc del pla de retallades i estalvi públic. Però en escoles municipals com l'Illa el consistori és l'encarregat d'establir-les.

Burgués, que també és membre de la comissió d'educació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), va reclamar al Govern un nou conveni pactat en què es fixin les subvencions. Ara mateix, va dir, cada municipi fa el que li sembla. A Sabadell, explica, s'ha optat per mantenir el 100% dels cursos de gràfica publicitària, il·lustració i indumentària. Per això cada alumne pagarà una matrícula d'entre 700 i 1.400 euros en funció de la renda familiar. Per als casos en què un alumne de Sabadell no pugui fer front al pagament, va afegir, s'estudiaran subvencions. Els alumnes, constituïts en assemblea, han criticat l'increment. Segons un portaveu dels afectats, Pol Abran, la pujada "escandalosa" dels preus dificultarà no només l'accés als estudis a determinats alumnes, sinó també la continuïtat dels que ja estan estudiant al centre, on hi ha 120 alumnes. Altres municipis amb el mateix problema han anunciat que suprimiran titulacions, com Terrassa.

stats