CASTELLS
Societat 08/07/2013

Sants estrena el pilar de set folrat

Els borinots i Vilafranca marquen el cap de setmana amb l'espadat de set pisos

Efren Garcia
2 min
El 3 de 9 folrat dels Castellers de Sants, que va fer llenya durant la baixada.

BarcelonaUn pilar de set amb folre en el moment oportú de l'any pot eclipsar la resta d'una jornada amb poca activitat castellera. Els Castellers de Sants han brillat les últimes setmanes fent passos de gegant per tornar-se a situar entre les grans formacions del moment, però aquest cap de setmana han sobresortit d'una manera especial gràcies a l'estrena del gran espadat. Els borinots han passat en quinze dies de tancar les seves actuacions amb el vano de cinc a fer-ho descarregant el primer pilar de set pisos que completa una colla castellera aquesta temporada.

Fa dues setmanes van descarregar el primer espadat de sis de la seva història a Reus, van sumar-ne un altre a Terrassa i dissabte van doctorar-se en completar el primer pilar de set pisos que portaven a plaça. La destresa mostrada pels barcelonins ha fet badar boques a tort i a dret i els ha obert el ventall d'estructures d'una manera molt radical.

La barcelonina plaça d'Osca va viure dissabte la millor diada del cap de setmana. Els Castellers de Sants van repetir el tres de nou folrat, tot i que el castell va fer llenya durant la baixada. L'estructura va alçar-se afectada entre els pisos de terços i quarts i, tot i aturar-se en el moment culminant, va acabar cedint en la sortida de la canalla. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va trencar tòpics per segona setmana consecutiva alçant castells de nou pisos molt lluny de casa. Va mobilitzar tot el seu potencial humà i va culminar a Barcelona el tercer tres de nou folrat de l'any. No van voler ser menys els Castellers de Sabadell, que van arrodonir la jornada descarregant la tripleta de castells de vuit tot i la falta d'efectius.

Diades de nou pisos a Tarragona

Els Castellers de Vilafranca, que actuaven al pla de la Seu de Tarragona, van quedar-se per pocs minuts sense el títol de primera colla a completar el pilar de set. Els verds segueixen imprimint un fort ritme i ja compten amb vuit construccions de nou pisos descarregades. A Tarragona van sumar la segona tripleta vilafranquina de l'any en descarregar el tres i el quatre de nou i rubricar-ho amb el quatre de vuit amb el pilar. Van estrenar l'espadat de set moments després que els Castellers de Sants ho fessin per primer cop en la seva història. Els van acompanyar els Xiquets de Tarragona, que van mostrar-se prudents després que la setmana passada fes llenya el cinc de vuit que acabaven de coronar. Dissabte van optar per una consolidada tripleta de castells de vuit.

Capgrossos de baixa intensitat

Amb la diada de les Santes a tocar, els Capgrossos de Mataró no acaben d'aixecar cap. Mantenen el ritme però ho fan d'una manera força irregular. Aquest cap de setmana van actuar a Barcelona i a Mataró dissabte, i a Vic diumenge. El desgast d'una jornada tan fragmentada va fer que en cap de les diades superessin el sostre dels castells bàsics de vuit. Els Sagals d'Osona van aprofitar la festa major de Vic per completar el seu primer tres de vuit de la temporada. Els vigatans no havien descarregat mai aquesta construcció abans de l'octubre. Van tancar el cartell a la plaça Major els Castellers de la Vila de Gràcia, que van aixecar el peu de l'accelerador per cloure el primer tram de la temporada amb el dos de vuit folrat.

stats