MESURES DE PROTECCIÓ
Societat 21/08/2013

Tecnologia punta per la seguretat dels castells

Una empresa està desenvolupant un protector cervical innovador per evitar lesions medul·lars

Albert Solé
2 min
MÍNIM RISC, MÀXIMA SEGURETAT
 Les lesions més habituals en els castells són les contusions, i després les lesions de columna.

Barcelona.La caiguda del 5 de 8 dels Castellers de la Vila de Gràcia diumenge passat, en què un membre de la pinya va patir una lesió medul·lar, ha posat en alerta al món casteller un altre cop. La colles, però, fa temps que treballen per millorar la seguretat dels castells i, després de comprovar l'èxit del casc per a la canalla, el següent objectiu és precisament reduir -o minimitzar- les lesions cervicals.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya va signar fa dos mesos un conveni amb l'empresa Leitat Technological Center, de Terrassa, per desenvolupar algun tipus de protector cervical que aniria al coll de la camisa de la gent de la pinya. El projecte encara està en la fase inicial, però segons explica a l'ARA Magí Galindo, mànager de la divisió de disseny i desenvolupament industrial de Leitat, en aquests moments estan construint una mena de dummie que simuli perfectament l'estructura òssia i muscular d'un casteller: "És per avaluar amb precisió com es produeixen les lesions cervicals i quines zones hem de protegir". Cap al setembre espera tenir-ne els resultats, i a partir d'aquest moment començaran a treballar amb els materials i la tecnologia del protector. Galindo admet que la primera proposta de la Coordinadora era una mena d'airbag al coll, però que ja està descartada perquè han comprovat que no seria pràctic. Dani Castillo, metge i director científic de la Coordinadora, explica que estan treballant perquè aquest protector sigui "eficaç, funcional, i assequible econòmicament per a les colles", com el casc, que costa uns 70 euros cadascun.

L'any 1995, quan un casteller de la Jove dels Xiquets de Tarragona va quedar tetraplègic per la caiguda d'un 5 de 9 amb folre -ningú l'havia descarregat mai en aquell moment- ja es va provar un collar protector per als integrants del folre. Després de dos anys de proves i polèmiques, es va acabar descartant per incòmode. Ara, però, la Coordinadora vol trobar el protector perfecte.

Revisar protocols sanitaris

Dilluns es va suspendre la diada de Sant Magí a Tarragona -12 ferits, i una nena continua ingressada per un cop al cap- perquè faltaven ambulàncies, i l'Ajuntament va acusar a l'Hospital de Santa Tecla de tenir les urgències col·lapsades. L'hospital tarragoní es va defensar negant el col·lapse, i va recordar que quan s'encarrega dels serveis sanitaris del concurs de castells munta un hospital de campanya a la mateixa plaça, cosa que demanen les colles fa temps. Ahir l'Ajuntament va convocar les quatre colles castelleres de la ciutat per a la setmana que ve per revisar i millorar els protocols d'assistència sanitària.

stats