BARCELONA
Societat 08/11/2014

Trias exigirà 400 pisos buits als bancs per a lloguer social

El consistori anuncia mesures contra els desnonaments abans del ple de dijous

Núria Martínez
3 min
DRAMA SENSE ATURADOR  La lluita dels veïns de Nou Barris aquest dilluns per frenar desnonaments.

BarcelonaLa mobilització d’una cinquantena de veïns dilluns passat va evitar dos dels setze desnonaments anunciats en una jornada que s’intuïa tensa a Nou Barris. Al calendari es preveia un dilluns negre en una zona de Barcelona en què el degoteig de desnonaments no ha cessat. Es tracta del districte més pobre de la capital catalana i un dels més castigats pel que fa als desallotjaments. Davant d’aquests fets, ICV-EUiA va demanar al govern municipal la celebració d’un ple extraordinari sobre desnonaments per impulsar mesures per frenar aquest drama. L’executiu va acceptar la petició i se celebrarà el dijous 13 de novembre. En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que accelera les mesures per ampliar el parc d’habitatge de lloguer social. La comissió de govern de l’Ajuntament ha aprovat un programa per dinamitzar el parc d’habitatges buits i destinar-los a lloguer social, amb el qual pretenen captar més de 500 pisos. A més a més, el consistori iniciarà un programa d’inspecció de pisos buits d’entitats financeres. L’Ajuntament preveu tenir inspeccionats el gener del 2015 fins a 398 habitatges buits de les entitats bancàries en tres barris de la ciutat: Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs, i el Maresme.

Segons va explicar ahir el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, aquestes inspeccions s’ampliaran a altres barris de la ciutat. Un cop es detectin aquests habitatges que han estat desocupats dos anys o més, s’oferirà a l’entitat mesures per fomentar la incorporació del pis al mercat. Una de les opcions que ofereix el govern municipal seria que la mateixa entitat posés la propietat al mercat de lloguer, però amb preus socials de màxim de 300 euros al mes. Una segona via seria lliurar l’habitatge al mateix Ajuntament a un preu social per posar-lo a lloguer. Si l’entitat financera no mou peça, la tercera via seria iniciar un procés de sanció, que podria arribar a 90.000 euros. Aquesta última opció és la que descarta inicialment el consistori. “Perquè l’objectiu del programa és ampliar el cens d’habitatge de lloguer social i no recaptar diners’’, va apuntar Vives. A més a més, va destacar que el programa és irrevocable des del punt de vista jurídic i administratiu. Terrassa i Santa Coloma de Gramenet ja van començar a cobrar multes a les entitats que tenen pisos buits des de fa més de dos anys.

Santa Coloma i Terrassa, pioners

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet té sobre la taula 81 casos de pisos buits des de fa més de dos anys que són propietat d’entitats financeres i que han fet cas omís als requeriments del consistori per destinar-los al lloguer social. L’Ajuntament de Terrassa ha interposat, des del desembre del 2013, un total de 46 multes a bancs i caixes per tenir pisos desocupats. Ara s’han cobrat les primeres tres sancions, de 5.000 euros cadascuna. L’Ajuntament de Sabadell va anunciar dilluns passat que ha elaborat una ordenança municipal per regular el procediment mitjançant el qual verificarà els habitatges buits sense motiu a la ciutat. Durant la roda de premsa d’ahir, Vives va presumir de l’increment del parc d’habitatge de lloguer social des del 2010 fins a l’actualitat. Va defensar que ha passat de 1.140 habitatges als 2.248 actuals i va afegir que la seva intenció era arribar als 3.000 “a curt termini”. Un altre dels programes que va anunciar el tinent d’alcalde és el de cessió d’habitatge per captar 200 pisos en el mercat privat per destinar-los a lloguer social. El preu màxim mensual serà de 300 euros.

Per a l’execució d’aquest programa, el consistori firmarà un conveni amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. El programa tindrà una duració de quatre anys i un pressupost de 6,3 milions d’euros. Vives va anunciar un altre dels programes: el que preveu la compra de 300 habitatges més per destinar-los a lloguer social. Fins ara s’han adquirit 62 pisos a Ciutat Vella en 6 finques. El consistori està estudiant la compra de 56 habitatges en diferents llocs de la capital catalana (Sant Andreu i Ciutat Vella). També s’està estudiant la compra d’algun edifici a Nou Barris, l’Eixample i Sants. Vives va subratllar que els immobles que captin mitjançant aquests programes se sumaran als 500 que preveu construir l’Ajuntament. A més a més, va explicar que compta amb 28 solars públics amb un potencial de 2.067 habitatges. Un altre dels anuncis fets ahir per l’Ajuntament és que manté el seu programa de mediació amb els propietaris per captar habitatges per sota del preu de mercat a canvi d’una sèrie de rebaixes en impostos municipals com l’IBI, les cèdules de rehabilitació i el certificat d’eficiència energètica. Després dels anuncis de Vives, el president del grup municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, va apuntar que el pla del consistori “és un llistat de bones intencions, sense cap calendari per portar-les a terme”.

stats