XENOFÒBIA A LA XARXA
Societat 22/05/2014

Uriel Benguigui: “Si castiguem qui practica la violència però no qui la instiga, no ho fem bé”

Els jueus catalans i de l'Estat han decidit dir prou i alçar la veu per fer-se escoltar i acabar amb les actituds racistes, no només a la xarxa

Albert Solé
3 min

BarcelonaUriel Benguigui no estava consultant Twitter diumenge a la nit quan a quarts d’onze el Maccabi de Tel Aviv va guanyar contra pronòstic el Reial Madrid de bàsquet a la final four de l’Eurolliga. L’allau de tuits xenòfobs i antisemites d’aficionats madridistes frustrats per la derrota va inundar la xarxa, i un dels hashtags que vexava els jueus es va convertir en trending topic. Quan se’n va assabentar, la comunitat que representa, a petició d’una altra associació, va decidir liderar la protesta. Els jueus catalans i de l’Estat han decidit dir prou i alçar la veu per fer-se escoltar i acabar amb les actituds racistes, no només a la xarxa.

¿Les denúncies que han presentat contra cinc tuitaires que van insultar els jueus ajudaran a combatre l’antisemitisme?

Hem rebut moltes mostres de suport i solidaritat, però aquest no és el tema. Legalment les denúncies arribaran fins on hagin d’arribar, però l’objectiu principal de la denúncia era que servís una mica d’exemple. No pot ser que un noi o qui sigui insulti per Twitter i no passi res. Per desgràcia, l’antisemitisme no es reduirà a Espanya amb la denúncia. Com a mínim, però, aconseguirem que no es traspassin segons quines línies vermelles, i que la impunitat s’acabi. Els jueus som aquí. Això de callar s’ha acabat.

¿Hi ha molt antisemitisme a l’estat espanyol?

Lamentablement hi ha un cultura antisemita integrada en la societat espanyola per una qüestió històrica, un fet que no està tan agreujat a Catalunya. Aquí hi ha un coneixement més profund de la nostra cultura gràcies a l’herència jueva, i hi ha més comprensió cap al món jueu, però en general estem molt malament. Si a la llarga aquesta denúncia contra els tuitaires serveix perquè algú s’ho pensi dues vegades abans de fer un tuit, perfecte.

¿Estan d’acord que s’endureixi el Codi Penal per ser més contundent amb la xenofòbia a la xarxa, com ha plantejat el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz?

Totalment d’acord. Sóc un ferm defensor de la llibertat d’expressió. Com tothom, imagino. Però aquesta llibertat ha de tenir uns límits. No es pot incitar a l’odi. Perquè, quan comença la violència? Quan la gent comença a instigar un odi contra alguna cosa. Si castiguem qui practica la violència però no qui la instiga, és que no ho estem fent bé.

Sobre la llibertat d’expressió, és més partidari del model alemany, més restrictiu, o del model nord-americà?

Més aviat de l’alemany, perquè a Espanya hem viscut el mateix que ells, però a Alemanya han après la lliçó. Ells estan intentant que no es pugui fer un comentari xenòfob, i això ajuda a fer que no hi hagi impunitat. Si des del govern fas de tap, pots arribar a diluir aquest sentiment xenòfob. Però si deixes que cadascú digui el que vulgui, tens més probabilitat que tot això esclati en algun moment.

Torres-Dulce diu que serà “actiu i rigorós”

El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, va afirmar ahir a Barcelona que el ministeri públic serà “actiu i rigorós” en la seva actuació davant de comentaris xenòfobs publicats a les xarxes socials. En una conversa amb periodistes després d’assistir a l’acte de lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges, Torres-Dulce va insistir que la Fiscalia ha de fer front a tot el que pugui “deteriorar la convivència”, en referència tant als comentaris per la mort a Lleó d’Isabel Carrasco, com pels tuits antisemites denunciats dimarts.

stats