EDUCACIÓ INFANTIL
Societat 08/05/2012

Vaga pel model d'escola bressol de Barcelona

Les llars d'infants públiques de Barcelona inicien avui tres dies de vaga. Protesten perquè s'hi han augmentat les ràtios i n'han externalitzat tres més. La retallada del Govern podria serà més baixa que l'anunciada.

Sònia Sánchez
4 min
ARGUMENTS  Educadors i pares s'oposen a l'augment de ràtios (nens per educador) i a l'externalització de la seva gestió.

BARCELONA."Portem sis mesos protestant de moltes maneres. Hem recollit firmes, ens hem tancat a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona, hem fet un manifest amb suport de partits polítics i sindicats, però l'Ajuntament no ha obert cap porta a la negociació. Per això hem decidit fer servir la vaga com a eina", explica Eva Jansà, portaveu del col·lectiu d'Escoles Bressol Indignades de Barcelona, que agrupa uns 800 treballadors de les llars d'infants públiques de la ciutat. Entre avui i dijous han convocat una aturada a les 92 escoles que formen la xarxa pública municipal de la capital catalana. Protesten per les mesures anunciades pel consistori per al curs vinent, que, al seu entendre, "desmunten el model d'educació pública dels 0 als 3 anys" barceloní.

Tres motius per a la vagaAugment de ràtios, reducció del servei de suport i externalització

Les tres mesures que el govern de Xavier Trias pretén impulsar el pròxim curs, i que ha posat en peu de guerra educadors i pares, passen per incrementar el nombre d'alumnes per aula de totes les escoles bressol públiques de Barcelona fins al màxim que permet el decret de la Generalitat del 2006.

També preveu la reducció del servei de suport al migdia fins al 15%, que vol dir mitja hora menys de feina per a les monitores que ajuden els treballadors dels centres a l'hora de dinar. Per acabar, i davant la impossibilitat de contractar nou personal públic -puntualitzen des del consistori-, les tres noves llars d'infants públiques que s'obriran el pròxim curs ho faran externalitzant la seva gestió a través d'empreses privades. Aquests tres canvis permetran que l'Ajuntament ofereixi 1.120 places públiques més el curs vinent (de les 6.806 actuals passarà a 7.939).

Convocatòria divididaLa Fapac i CCOO no s'adhereixen a la vaga per "falta de consens"

Els sindicats USTEC, UGT i CGT s'han sumat a la vaga, però no altres entitats de la Plataforma Escoles Bressol Indignades, com la Federació d'AMPAs de Catalunya (Fapac), que denuncia que la iniciativa "no ha sigut fruit del consens" i perjudicarà moltes famílies. CCOO -majoritari al sector amb UGT- tampoc no impulsa l'aturada, "perquè en el referèndum només un 40% de treballadors i un terç dels 92 centres hi van donar suport", diu el portaveu Joan Medina. El serveis mínims fixats són un terç de la plantilla i un membre de la direcció.

Augment de preusEl Govern podria retallar un 27% l'ajut, en lloc del 44% anunciat

El regidor d'Educació de Barcelona, Gerard Ardanuy, ha admès que el preu de l'escola bressol pública probablement pujarà per sobre de l'IPC el pròxim curs. Això es repetirà en molts municipis, ja que la subvenció de la Generalitat per a les llars municipals s'ha retallat dràsticament.

Dels 1.800 euros per plaça que els donava el Govern es va baixar a 1.600 el curs passat, i per a l'actual es preveia rebre'n 1.300. Per al vinent, Ensenyament havia anunciat que baixaria a 1.000 euros, però a la reunió de la comissió mixta d'educació d'ahir la Generalitat "va expressar la seva voluntat d'arribar a 1.300", explica el portaveu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) a la comissió, Josep Maria Freixenet, que va reclamar un acord. "Començar la preinscripció sense haver aclarit la xifra porta molts ajuntaments a fer una aposta a cegues en la quota dels pares que pot crear problemes", diu.

Llars de la GeneralitatEl Govern puja 20 euros mensuals el preu del seu servei

Les 42 escoles bressol que la Generalitat gestiona directament a tot el territori pujaran de preu el pròxim curs, de 78 a 98 euros mensuals, segons fonts d'Ensenyament.

"La vaga és l'única força que ens queda"

Núria Martín porta els seus dos fills a l'escola bressol pública des del mes de gener. El Pau, de 22 mesos, i la Irene, de 3 anys, anaven a la privada fins que l'obertura de la llar Filadora de Sant Andreu els va permetre obtenir dues places a la pública. "Per preu i per instal·lacions no hi ha punt de comparació", reconeix la Núria.

No obstant això, l'increment del nombre de nens per aula i la reducció del personal la tenen preocupada. "Estic d'acord amb els motius i les formes de la vaga", assegura la Núria. "Malauradament és una de les poques eines que tenim la gent del carrer per fer força", afegeix. Ara bé, no creu que la vaga acabi aconseguint frenar la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona. "Farem soroll, però veient com està tot plegat no servirà de gaire. Acabaran fent el que vulguin", es lamenta la Núria. Encara que veu amb bons ulls la protesta, a ella no l'afectarà directament. La Filadora ha decidit no fer vaga i, per tant, el Pau i la Irene aniran a l'escola com qualsevol altre dia. Tot i això, la Núria assegura que si l'afectés no canviaria d'opinió. "Cal posar la protesta en el seu context i no quedar-se només en el nivell personal", afirma. De fet, l'escola dels seus fills ja va fer vaga el 29 de març i la Núria va haver de recórrer als avis: "La solució de sempre". ARNAU NADEU

"Tres dies són massa per a molts pares"

Álvaro Domínguez, de 2 anys i tres mesos, passarà aquests tres dies amb els avis. Els pares, tots dos arquitectes, treballen tot el dia. "Amb prou feines passem per casa, però tenim la sort que els meus sogres són jubilats i se'n poden encarregar", explica el pare, Alberto Domínguez. La Llar Bellmunt, a Sants, ha avisat a les famílies que s'adhereix a la vaga i ells no es volen arriscar a deixar el nen amb uns serveis mínims potser desbordats.

L'Alberto està molt d'acord amb els motius de la vaga. Critica que l'Ajuntament de Barcelona "es vulgui carregar una feina de molts anys" i un sistema educatiu de 0 a 3 anys que qualifica "d'exemplar". I ho constata personalment en el desenvolupament del petit Álvaro. "Cada dia veiem com creix la seva capacitat d'aprendre i el seu interés per les coses. L'escola bressol li dóna uns estímuls molt beneficiosos", diu, i ho atribueix a un sistema públic barceloní "molt diferent" al privat i fins i tot al d'altres llocs de l'Estat "de molt més mala qualitat". Però l'Alberto no està d'acord amb "les formes" escollides per conduir la protesta. "Tres dies de vaga són molts. És molt difícil per a una família fer-se càrrec dels nens. No tothom té la sort que tenim nosaltres amb els avis", es queixa. Els avis són, de fet, els que millor s'ho han pres: "Contentíssims de tenir l'Àlvaro tres dies".

stats