CIÈNCIA
Societat 30/09/2011

La Xina fa el primer pas cap a l'estació espacial

La Xina ha fet el primer pas en la cursa espacial que fins ara havien disputat els Estats Units i Rússia. El gegant asiàtic va llençar ahir un mòdul a l'espai que realitzarà proves d'acoblament durant dos anys.

Ara
2 min

Pequín.La Xina va fer ahir un petit gran pas cap a la construcció de la seva pròpia estació espacial, que s'ha marcat com a fita per al pròxim 2020. El país asiàtic va llançar des d'un punt remot del desert del Gobi, a les 21.16 hora local, un mòdul que servirà per practicar maniobres d'acoblament i provar aquesta tecnologia a l'espai.

El mòdul viatja a bord del coet Tiangong 1 , que vol dir palau celeste, i la seva missió és acoblar-se a una nau especial, Shenzhou 8 , que arribarà d'aquí poc més de cinc setmanes. El pla és que el Tiangong giri al voltant de la Terra -a uns 350 quilòmetres d'altura- fins que arribi el moment de la veritat, que serà quan s'hagi d'acoblar amb la Shenzhou . Aquesta és una nau no tripulada que sortirà de la Xina al novembre, tot i que encara no se sap la data amb exactitud, i la intenció de les autoritats és que es mantinguin acoblades durant dos di es. Si l'operació resulta exitosa, aquest mòdul es quedarà dos anys més a l'espai per efectuar altres maniobres d'acoblament, mentre que la nau Shenzhou té previst realitzat algun vol tripulat per astronautes que viuran a la petita estació espacial.

Plans de futur

El diari Global Times reproduïa ahir unes declaracions del professor de la universitat de Pequín, Jiao Weixin, en què assegurava que l'estació espacial estaria llesta el 2020 però destacava que el primer pas són les proves que ara començarà a fer el Tiangong .

Tot i això, aquest expert reconeix que a la Xina "li falta experiència en el disseny d'una estació espacial". "No sabem exactament quin equipament científic s'ha d'utilitzar o si estarà preparat per a la investigació en la ingravidesa. Per això hem de provar la nostra tecnologia i el nostre equip en el Tiangong ", afegeix.

La Xina fa pocs anys que va entrar a la cursa espacial: el 2003 va llançar el seu primer astronauta - taikonautas , com els anomenen ells- a l'espai i es va convertir en el tercer país del món, després dels Estats Units i Rússia, capaç de transportar persones fora del planeta amb seus propis mitjans.

Al cap de cinc anys, el 2008, els astronautes xinesos van fer el primer passeig per l'espai i sembla que estan disposats a córrer, mentre que els Estats Units ja han dit que no tenen previst fer cap més prova amb astronautes a l'espai fins al 2017. Rússia, per la seva banda, ja ha anunciat que les missions tripulades ja no són una prioritat per al seu programa espacial.

L'ambiciós programa espacial xinès s'està seguint amb molta passió al país i el fet que les autoritats decidissin llençar el Tiangong 1 ahir a l'espai no és casual, perquè és dos dies abans de la celebració de la festa nacional xinesa, un dia assenyalat que serveix per exaltar les grans accions del país.

Tot i això, també hi ha algunes veus crítiques amb el programa espacial, sobretot ara que hi ha hagut molts accidents de tren a la Xina i consideren que les mesures de seguretat que apliquen els enginyers del país asiàtic no són suficients. Al juliol, 40 persones van morir en un accident de tren a l'est del país i, aquesta setmana, 200 persones van resultar ferides després d'un greu xoc al metro de Xangai.

stats