ENSENYAMENT
Societat 09/05/2012

Els alumnes de FP es formaran a l'empresa a partir del segon curs

El Govern va aprovar ahir una primera fase d'implantació del model dual de la FP a Catalunya, que emula l'alemany. Uns 300 joves es formaran el curs que ve en empreses com Seat i Bayer.

Sònia Sánchez
2 min
Els alumnes de FP es formaran a l'empresa a partir del segon curs

BARCELONA.El 60% dels estudiants alemanys escullen la formació professional (FP) per davant de la universitat, segons dades de CCOO. L'atur juvenil ronda a Alemanya el 10%, mentre que a Catalunya arriba al 50%. El secret, tal com coincideixen a destacar analistes i polítics des de fa temps, és el seu model dual escola-empresa. Les companyies alemanyes participen en el disseny de l'oferta de titulacions, adaptant-la a les demandes del mercat, i ofereixen als estudiants contractes que combinen formació i treball, en una proporció d'un terç i dos terços, respectivament.

La versió catalana d'aquest tan preconitzat model dual alemany es posarà en marxa el curs vinent. El Govern va aprovar ahir una reforma de la FP catalana per vincular-la molt més al món empresarial. A partir del curs 2012/2013, fins a 17 titulacions de FP -especialment en l'àmbit de l'automoció, però també de l'electrònica, l'alimentació i la química- s'adaptaran al sistema dual a través de convenis amb 33 empreses, entre les quals hi ha grans companyies, com Seat, Renault, Volvo, Mercedes, Bayer i la Corporació Alimentària de Guissona.

Uns 300 alumnes participaran en aquesta "primera onada" de formació dual que s'anirà ampliant progressivament al llarg dels següents cursos. No s'arribarà, però, al 100% de l'oferta de FP, com tampoc "no s'hi arriba en cap altre país", va apuntar ahir la titular d'Ensenyament, Irene Rigau. La consellera va explicar que s'ha inspirat en el model que funciona a Alemanya, Suïssa, Àustria i Dinamarca, però especialment en l'experiència de Baden-Württemberg.

En el model català hi haurà una formació inicial dels alumnes en riscos laborals i un primer any de pràctiques externes sense remunerar en una empresa. A partir del segon any del cicle formatiu, però, l'alumne treballarà a l'empresa de manera remunerada, ja sigui amb un contracte (per conveni del sector) o amb un pla de pràctiques amb beques salari. El jove rebrà part de la seva formació teòrica a les mateixes instal·lacions de la companyia que el contracti. La remuneració dels estudiants anirà a càrrec de l'empresa, que també podrà fer cursos de formació contínua per als alumnes contractats.

Títols per al mercat català

El nou model suposarà millorar l'adaptació dels currículums dels títols de FP a les necessitats de les empreses, amb una flexibilitat de fins al 45% dels programes actuals. El Govern iniciarà també la confecció d'un catàleg de títols propis de FP de Catalunya, que desenvoluparà al llarg del curs 2012/2013.

La consellera va utilitzar l'Estatut per defensar la potestat del Govern per crear noves titulacions i va explicar que ja s'està treballant en algunes, com un títol de grau mitjà sobre instal·lacions d'aigua, que es prepara en col·laboració amb l'empresa Agbar. També s'obrirà un grau mitjà sobre animació de circ, "per donar sortida a molts joves interessats en el món del circ que ara marxen a França a formar-se", va explicar Rigau. En aquest procés, la consellera va apostar per "obrir un diàleg potent entre centres i empreses", per garantir "l'ocupabilitat" dels joves.

stats