SALUT
Societat 14/06/2012

Les bessones nascudes per curar el seu germà

Un nen d'11 anys s'ha pogut curar a Barcelona d'una malaltia degenerativa gràcies a les seves germanes concebudes per selecció genètica, que han fet de donants. És el primer cas resolt amb èxit a Catalunya.

Joan Serra
2 min
Izan Chesa, d'11 anys -al centre de la imatge-, acompanyat ahir per una part de l'equip mèdic, els seus pares i les dues germanes bessones, una de les quals li ha salvat la vida.

BARCELONA."Estic molt content de no estar tancat a l'hospital i de poder fer esport". La frase és d'Izan Chesa, un nen d'11 anys veí de Ripollet que podrà viure gràcies a les seves germanes bessones (Noa i Leire), nascudes per selecció genètica amb la missió de facilitar la curació de la malaltia metabòlica que patia -l'adrenoleucodistròfia-, una patologia que provoca un deteriorament neurològic progressiu. Ahir, acompanyat pels pares, les seves germanes bessones i l'equip mèdic de l'Hospital de Sant Pau i la Clínica IVI de Barcelona -que han coordinat tot el procés-, l'Izan va mostrar que pot fer vida normal. Es va haver de sotmetre a un trasplantament de medul·la òssia procedent d'una de les dues germanes bessones, nascudes per cesària a les 37 setmanes de gestació.

Quan tenia 8 anys, a l'Izan li van diagnosticar una malaltia hereditària que impedeix un metabolisme correcte dels àcids grassos. La patologia, que afecta un de cada 35.000 ciutadans, pot provocar canvis en el to muscular, estrabisme, disminució en la comprensió de la comunicació verbal, hiperactivitat o deteriorament de la visió. Sense un trasplantament de cèl·lules mare de cordó umbilical i de medul·la òssia, l'estat de salut del nen s'hauria deteriorat fins a un desenllaç fatal. "L'Izan s'ha estabilitzat i ha disminuït la seva afectació neurològica", va explicar ahir la doctora Isabel Badell, de l'Hospital de Sant Pau. "Hem contribuït a la curació de l'Izan", va detallar el doctor Agustín Ballesteros, director de la Clínica IVI, on es va fer el diagnòstic genètic preimplantacional (DGP) que va permetre que les bessones nasquessin sanes i poguessin ser donants.

El primer cas a Catalunya

El de l'Izan és el primer cas d'èxit a Catalunya -i el segon a l'Estat- de la curació d'un pacient a partir de la selecció genètica d'un nadó compatible i sa. El primer es va practicar a Sevilla. Els pares de l'Izan, Alicia López i Mario Chesa -ella mestressa de casa i ell autònom de la construcció-, van iniciar el tractament a la Clínica IVI l'octubre del 2009. Aquest centre privat s'ha fet càrrec del cost del procés, d'uns 9.000 euros.

Amb el cordó i la medul·la de la bessona de més pes (la Noa), nascuda el març del 2011, es va dur a terme el tractament. A finals d'octubre de l'any passat es va fer el trasplantament a l'Hospital de Sant Pau. El procés va durar tres anys, després que es descartessin les opcions d'un donant familiar i els metges rebessin l'autorització de l'Estat per fer la selecció genètica d'embrions que fossin HLA compatibles (antigen leucocitari humà) amb el germà malalt. "Estic molt contenta, tenint en compte que en dos o tres anys la malaltia podia haver acabat amb l'Izan", va expressar la mare.

stats