BARCELONA
Societat 31/07/2014

Les botigues emblemàtiques es defensen als tribunals

Exigeixen la protecció integral de la Filatèlia Monge

Sílvia Marimon
3 min

BarcelonaEls comerços emblemàtics de Barcelona han decidit fer un pas més en la seva ofensiva contra el consistori per salvaguardar el patrimoni. L’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona va presentar ahir als jutjats un contenciós administratiu contra l’Ajuntament. Reivindiquen la protecció integral de dues botigues centenàries: la Filatèlia Numismàtica Monge (carrer Boters, 2) i la Xocolateria Fargas (carrer del Pi, 6).

“Ja vam adreçar dos escrits [el primer va ser al febrer i el segon al juny] al consistori perquè obrís un expedient d’ampliació de la catalogació d’aquestes dues botigues i protegís tots els elements decoratius interns i externs, a més de l’activitat emblemàtica duta a terme per la xocolateria. Com que n’ha fet cas omís, ara volem obligar-lo a fer-ho a través dels jutjats”, explica l’advocat de l’associació, Josep Cruanyes. “El mateix consistori ha reconegut el valor patrimonial d’aquestes botigues. La Filatèlia Numismàtica Monge és una de les últimes botigues modernistes que conserva íntegrament tot el seu mobiliari”, afegeix Cruanyes. “No pot ser que el patrimoni sigui només un apèndix de l’urbanisme”, lamenta.

Trasllat l’1 de setembre

El consistori argumenta que està redactant el Pla Específic per a la Protecció i Promoció dels Establiments Emblemàtics: “Si algú ha optat per la via judicial, per part de l’Ajuntament hi ha ple respecte a la resolució que aquest òrgan pugui fer del contenciós”, va respondre ahir a l’ARA un portaveu d’Urbanisme.L’edifici on s’ubiquen les dues botigues és un palau del segle XIX i el va comprar Casacuberta Immobles amb l’objectiu de reformar-lo. Filatèlia Monge ha penjat el cartell en què anuncia que l’1 de setembre el negoci es trasllada a un entresòl a pocs metres d’on és ara. Enrere deixarà el mobiliari i la façana modernista. “L’objectiu de l’empresa que ha comprat l’edifici és llogar-lo per fer botigues. El compromís és que la façana modernista i tot el que conté la Filatèlia es traslladi al vestíbul d’un bloc d’habitatges, al número 16 del carrer del Pi. Tot plegat serà només decoratiu. Encara que ampliïn el vestíbul, no s’hi podrà encabir tot el que conté el comerç. Ho faran malbé tot”, lamenta el representant de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Josep Maria Roig.

La decoració i la façana de la botiga Monge s’han conservat pràcticament intactes des del 1904. Originàriament era la Llenceria Jaumà i tota la decoració la va fer l’ebenista Calonge amb fusta de caoba procedent de Cuba. El 1948 la família Jaumà la va traspassar i la va llogar Aurelià Monge Pineda.

Sense canvis des del 1904

En aquesta botiga és com si no hagués passat el temps. Més d’una centúria després, continuen intactes el mobiliari dels taulells i prestatgeries i armaris, les cadires i els tamborets, els miralls, els llums, el sostre i el parquet. Les úniques innovacions en totes aquestes dècades són el cartell i dues làmpares.

L’Associació exigeix la protecció íntegra de tots aquests espais i de la rebotiga, amb un vitrall també de principis del segle XX. Aurelià Monge és la tercera generació al capdavant d’aquesta botiga de filatèlia. “Al meu avi li va semblar que el local era totalment adient per al nostre negoci i no vam tocar res. Al setembre ens traslladem a un entresòl, una oficina. No hi haurà cap dels mobles que tenim aquí. Em sap greu, però ho he hagut d’assumir”, explica.

stats