Societat 16/07/2012

Les cooperatives, al límit perquè els números no surten

La davallada de la producció de fruita i cereals deixa les centrals i els seus treballadors pràcticament sense feina. Algunes cooperatives ja fa dies que fan càlculs molt pessimistes.

M.a.
2 min
La pedregada de fa onze dies va fer estralls als camps de fruites i blat de moro dels termes de Mollerussa i Vilassana.

LLEIDADesprés de la pedregada, toca veure on es pot agafar cadascú per no ensorrar-se del tot i minimitzar costos. Els pagesos que tenien assegurança estan pendents de la visita dels pèrits d'Agroseguro, el tema central de la majoria de converses aquests dies. I és que l'asseguradora estatal, tot i que encara ha de visitar la majoria dels camps afectats, ja ha avançat que les seves estimacions no passen dels 20 milions d'euros, una xifra que per molts és del tot insuficient. El president del Consell Comarcal del Segrià, Pau Cabré, per exemple, declarava aquesta setmana que faria falta més del doble d'aquesta xifra.

Però els agricultors saben, per experiència, que Agroseguro escatimarà tant com pugui, cosa que, d'altra banda, allunya cada vegada més pagesos de fer l'assegurança, que sovint ascendeix a milers d'euros. Als que no l'havien fet els toca fer números per comprovar si l'estalvi d'anys successius pot arribar a compensar les pèrdues d'aquesta temporada. I mentre els agricultors van fent els seus càlculs, qui no té on agafar-se són les cooperatives, que veuen amb preocupació com una de les poques maneres perquè no els sobrepassin les despeses és prescindir de treballadors.

A la cooperativa de Miralcamp (Pla d'Urgell), per exemple, hi treballen una mitjana de 25 persones durant la campanya i Joan Ramon Latorre, el seu gerent, explica a l'ARA que, sent optimistes, es quedaran amb un 55% o un 60% d'una collita habitual. "S'haurà d'avaluar si es pot fer un ERO. El que és evident és que hem de mirar d'optimitzar al màxim les despeses", afirma.

A la cooperativa Les Planes, de Torregrossa (Pla d'Urgell), es troben amb el mateix dilema. Normalment entraven 14 milions de quilos entre blat de moro, blat i fruita, i ara n'entraran tres. "Els pagesos tenen assegurança, però com a cooperativa, l'única assegurança possible obliga a fer que el 90% de socis estiguin assegurats, i això és molt difícil d'assolir", explica Josep Pelegrí, gerent de l'empresa. "Si no tens quilos entrats, no tens gènere, no pots amortitzar, no tens res, i esclar, haurem de disminuir personal o posar-lo tot a mitja jornada, encara no ho sabem", lamenta. A Juneda (les Garrigues) l'afectació és d'un 40% en fruita i entre un 40% i un 50% en blat de moro, explica Llorenç Pomés, gerent de la cooperativa. "Afortunadament no devem res a ningú, no hem fet grans inversions, i quan n'hem fet és perquè teníem els diners", diu. Amb tot, tampoc descarten haver d'acomiadar algun treballador. "No tenim ganes de fer fora a ningú, i més quan fa anys que treballen a la casa, però esclar, si no hi ha recursos, no hi haurà altre remei", afirma, al mateix temps que demana un esforç a l'administració per implantar mesures que, al seu parer, podrien evitar-ho, com reduir el cost de la Seguretat Social.

stats