UNIVERSITATS
Societat 30/06/2012

Un 40% d'alumnes pagaran el màxim per la carrera

Un 40% dels universitaris catalans hauran de pagar el màxim previst per cursar la seva carrera. La Generalitat posarà en pràctica un nou model de preus i beques basat en el nivell de renda familiar.

Joan Serra
3 min
Un 15% dels estudiants universitaris quedaran exempts  de pagar la matrícula.

BARCELONA.Quatre de cada deu estudiants pagaran el curs que ve un 66% més per la matrícula universitària, el màxim previst pel ministeri d'Educació. Aquest percentatge d'alumnes assumiran fins a un 25% del cost de la plaça, mentre que fins ara abonaven el 15% del cost total dels estudis, segons la Generalitat. El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va explicar els canvis després que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) hi donés el vistiplau, dues setmanes abans que comenci el procés de matriculació. Tot i que el Govern va insistir divendres que l'increment mitjà dels preus públics per al curs 2012-13 era del 37,5% respecte a l'exercici anterior i que es destinaran 35 milions d'euros a beques -un 60% dels alumnes rebran algun tipus de bonificació-, els alumnes s'hauran de gratar més la butxaca per cursar els estudis universitaris que hagin escollit.

El Govern transformarà el model de pagament per adaptar-lo a la nova realitat. L'aplicació de l'augment de taxes a la universitat pública -que el ministeri d'Educació ha deixat en mans de les comunitats autònomes- anirà acompanyada d'un nou sistema de preus basat en el nivell de renda familiar. La Generalitat ha establert set llindars de preus, amb variables segons els ingressos i el nombre de membres de la unitat familiar, una taula feta a partir d'una mostra de 400 famílies catalanes. "Deixarem de banda un model lineal i n'aplicarem un de progressiu, que és més just i equitatiu", va argumentar el secretari d'Universitats per justificar els canvis de preus.

Els estudiants que compleixin els requisits per accedir a una beca del ministeri d'Educació formaran part de l'anomenat llindar 0 i no hauran de pagar res per la matrícula. El Govern atorgarà a aquests universitaris una beca d'equitat -les ajudes pròpies de la Generalitat- per garantir la gratuïtat dels estudis, ja que l'executiu espanyol no cobrirà, per primer cop, l'exempció total de la matrícula. Els universitaris inclosos en els cinc llindars següents (de l'1 al 5) rebran una beca variable que servirà per pagar entre el 12,5% i el 22,5% del cost de la plaça. Els estudiants del llindar 6 pagaran el preu màxim, establert en el 25% del cost total dels estudis. Els universitaris que formin part del tram més alt abonaran 25,27 euros per crèdit en titulacions com dret, economia i educació; 35,77 euros per crèdit en arquitectura, enginyeries i biologia, i 39,53 euros per crèdit en medicina i veterinària. El nou sistema de preus i beques també estarà lligat al rendiment acadèmic. Els crèdits s'encariran per als repetidors.

Pagament fraccionat

Amb l'increment dels preus, el Govern preveu ingressar 90 milions d'euros, dels quals 35 milions es destinaran a beques, tot i que una bona part servirà per cobrir l'increment de les taxes. Per primera vegada, totes les universitats aplicaran el pagament de les matrícules en més d'una fase. Els alumnes hauran de pagar un 60% del cost de la taxa en el moment de la matriculació, durant aquest mes de juliol. Després, cada estudiant haurà d'acreditar el seu nivell de renda, que serà validat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur). Quan l'universitari sàpiga si té dret o no a una beca, haurà d'abonar la diferència econòmica abans de finals d'any.

En els màsters universitaris oficials, s'estableixen dos preus diferenciats entre els estudis que habiliten per a l'exercici d'activitats professionals (40 euros per crèdit) i els que no (64 euros per crèdit). Durant la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya que va servir per aprovar aquestes taxes, un centenar de treballadors d'universitats públiques van manifestar la seva disconformitat per les retallades laborals.

stats