INDÚSTRIA FARMACÈUTICA
Societat 04/11/2011

Quan del malestar se'n diu malaltia

Lara Bonilla
3 min
Quan del malestar se'n diu malaltia

La menopausa és una malaltia? I la tristesa? I la hiperactivitat? La resposta és no, segons Joan-Ramon Laporte, director de l'Institut Català de Farmacologia. "Són exemples de malalties que la indústria farmacèutica o bé s'ha inventat o bé ha exagerat". El també cap del servei de farmacologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron considera que estem convertint en malalties el que només són malestars psicològics. Per exemple, al 45% dels adolescents dels Estats Units se'ls han receptat antidepressius en alguna ocasió, explica la metge, teòloga i monja benedictina Teresa Forcades. Depressió juvenil o comportaments propis de l'adolescència? Forcades, que es va fer coneguda per les seves crítiques a la indústria farmacèutica, participa, juntament amb Laporte, en les jornades Salut amb seny que fins avui se celebren a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

Abús dels medicaments

"De la tristesa en diem depressió i la tractem amb antidepressius quan és una reacció saludable d'adaptació a una situació", explica Laporte. "Cada problema té el seu medicament. Vols estar més animat? Pren una pastilla. Vols dormir? Una pastilla. Més vigor? Una pastilla. Estem creant la medicalització del malestar", afegeix aquest professional de la salut. És el que als Estats Units s'anomena "pill for every ill" ("una pastilla per a cada malaltia").

En la mateixa línia, Teresa Forcades va explicar que estem assistint a un fenomen d'expansió del model mèdic: "Hàbits de l'àmbit social passen a ser problemes mèdics i se solucionen amb fàrmacs". I va citar l'exemple de la disfunció sexual femenina, que, suposadament, afectaria un 45% de les dones nord-americanes. També va criticar els canvis en els valors estàndards de l'índex de massa corporal per considerar una persona amb sobrepès: "De la nit al dia 34 milions de persones als EUA van passar a ser considerades malaltes, i l'etiqueta de persona amb sobrepès s'associa a un seguit de fàrmacs i dietes". Un altre exemple és la hiperactivitat dels nens. "Un nen esvalotat no és un malalt i normalment es cura amb l'edat", diu Laporte.

Espanya és el segon país del món, per darrere dels Estats Units, en consum de medicaments. I aquest abús té conseqüències per a la salut i per al sistema sanitari. "Les reaccions adverses dels medicaments són la quarta causa de mort", diu Laporte. La primera és l'infart de miocardi, la segona l'ictus i la tercera el càncer. "Els medicaments no són dolents però cal fer-ne un ús saludable", diu el cap del servei de farmacologia de la Vall d'Hebron. I cita algunes contraindicacions: "Hemorràgia digestiva o infart de miocardi causats per antiinflamatoris".

Malalties causades per fàrmacs

Josep Ramon Germà Lluch, metge oncòleg i autor de la novel·la Dioses de bata blanca, en posa altres exemples: l'augment de la incidència del càncer de mama a causa dels estrògens per a la menopausa, la talidomida per combatre les nàusees de les embarassades i que va causar lesions als fetus, o el Mediator, un fàrmac antidiabètic que a França va provocar la mort d'entre 500 i 2.000 persones.

L'abús del consum de fàrmacs també té un cost econòmic. "La major part dels medicaments que consumim a Espanya estan finançats pels sistema de salut públic i alguns a canvi de cap benefici", diu Joan-Ramon Laporte, que avui participa en les jornades Salut amb seny, organitzades per la plataforma de professionals de la salut Nogracias i l'organització d'estudiants de ciències de la salut Farmacríticxs. El lema d'aquests últims deixa clar l'orientació de les jornades: "Estem desenvolupant nous fàrmacs per a malalties en projecte".

stats