Societat 15/09/2014

"Les famílies no volien portar els seus fills a l'escola, però aconseguirem que canviïn d'opinió"

L'escola El Prat 1 del Prat del Llobregat fa un 'reset' i comença de zero

Elisabet Escriche
3 min
La Sandra Gallardo és la nova directora de l'escola El Prat 1

BarcelonaHo ha canviat tot, menys l'exterior de l'edifici: l'equip directiu i un total de 24 dels 33 professors són nous, s'estrena un projecte educatiu basat en les arts, s'ha fet un rentat de cara de l'interior i, fins i tot, té un nou nom. A partir d'aquest curs l'antiga escola Pompeu Fabra del Prat del Llobregat es diu El Prat 1. Ensenyament va decidir fer-hi un 'reset' després de fer-li una auditoria pedagògica. El seu nou disc dur és la Sandra Gallardo.

La nova directora va ser escollida entre cinc possibles candidats. "Vaig dir que sí sense saber quina escola era i on era", explica. L'encàrrec era millorar el rendiment acadèmic de l'alumnat i canviar la imatge del centre que s'havia anat creant en els darrers anys. "Les famílies no volien portar-hi els seus fills, però aconseguirem que canviïn d'opinió i es quedin", assegura. El repte és complicat, perquè es tracta d'un dels centres catalogats com "d'alta complexitat" (el percentatge d'alumnes nouvinguts és del 36%). La Sandra, però, no té por. No pot, ni vol, amagar que la seva vocació és la docència. De fet, transmet ser una d'aquelles professores que per molts anys que passin sempre es recorda. "Tinc l'oportunitat de poder ajudar on més em necessiten, i això és un luxe", diu.

El centre ha apostat per un projecte innovador que girarà entorn de tres pilars: les arts escèniques, la música i la dansa. Les tres branques es treballaran de forma transversal "en totes les matèries". L'altre singularitat del projecte és que no s'utilitzaran llibres. "Creiem fermament en un aprenentatge amb metodologies molt actives i treballarem per projectes. Sortirem al carrer, consultarem Internet i també llibres de text, però no serà un treball sistemàtic amb els llibres", concreta la directora.

Una de les claus perquè la maquinària funcioni és que professorat i famílies sumin esforços. La Sandra ho sap i rep a la porta de l'escola els pares que porten els seus fills el primer dia d'escola. Es presenta i intenta fer més plàcida l'entrada al curs, sobretot als més petits. Entre ells hi ha la Carla. Comença P-3 i ve acompanyada dels seus pares. La família entra l'aula.

"Has dormit bé?"

La mestra de la Carla li pregunta si ha dormit bé. La nena, custodiada pels seus pares, que seuen com poden en petites cadires al seu costat, no dubta a dir que "sí". Els que no ho han fet són els pares. "Volíem que anés a una escola concertada, però no ha entrat", reconeix la mare, Eva Sosa. Té el cor encongit i espera que no s'hagi equivocat. "Espero que s'integri i vingui contenta", reconeix.

A sisè de primària el Patricio aixeca la mà. "No és just, aquests canvis s'haurien d'haver fet abans", reclama el nen, que ja és tot un veterà al centre, a la directora. La Sandra no dubta i li respon: "Ho has de mirar per la part positiva, tens tot un curs per gaudir de la nova escola", li respon.

La Sandra ha escollit el seu equip directiu, format per tres persones més. "És l'única condició que jo vaig posar. Era clau perquè és el motor, i necessito que tots els integrants tinguin la mateixa mirada pedagògica", diu. També ha escollit dos terços del professorat. Dels de l'antiga escola s'han volgut sumar al projecte nou mestres a més del personal d'administració o de manteniment.

El Prat 1 té aquest curs 400 alumnes. En l'última preinscripció van demanar canvi de centre una seixantena d'alumnes, dels quals només es van concedir la meitat. "Quan vaig presentar el projecte, les famílies van deixar clar que volíem un canvi, i així ho farem", conclou la Sandra.

stats