ACCÉS A LA UNIVERSITAT
Societat 16/06/2011

El meu futur, a examen

Sònia Sánchez
2 min
A l'aula de la universitat 01. L'Esther Serra feia ahir la selectivitat amb un objectiu clar: vol ser dentista. 02. Un noi anònim ensenya la xuleta que duia a la mà.

"Aprovar és fàcil, el que és difícil és treure bona nota". Amb aquesta conclusió va anar-se'n ahir a casa l'Esther Serra, després del seu primer dia de selectivitat. Assegurava haver-se quedat "més tranquil·la" per encarar les dues jornades que li queden, en veure que els tres primers exàmens havien estat "molt fàcils", sobretot els de llengua castellana i llengua catalana.

Potser perquè s'ha preparat des que va acabar el curs el 27 de maig, amb classes cada matí i estudiant cada tarda, l'Esther deia ahir que la selectivitat no li havia causat gaires nervis. "Està més nerviosa la meva mare que jo", reia. Tot i així, el camí en cotxe des de Molins de Rei per arribar a les vuit del matí a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona, una hora abans de començar les proves a les 9, se li va fer tan llarg que no va poder evitar els nervis.

Però l'Esther sembla ser que és de les que es prenen els exàmens amb tranquil·litat. Mentre que la major part d'estudiants estaven fora de l'aula abans d'una hora, ella era sempre de les últimes a sortir, i esgotava l'hora i mitja que donen per a cada prova. "És que m'agrada repassar bé les faltes", explicava.

Com la majoria dels 26.197 alumnes de batxillerat que s'examinen aquests dies, va escollir l'opció A de la prova de castellà, que analitzava un fragment de Nada de Carmen Laforet, un llibre que comença a ser un clàssic de la selectivitat. A la de català, que molts deien haver escollit la B perquè, malgrat centrar-se en una notícia que no havien llegit mai, les preguntes eren més fàcils que les que disseccionaven La bogeria de Narcís Oller, l'Esther va optar de nou per la lectura obligatòria.

A la una van començar els exàmens de matèries específiques, que per primer cop han posat la selectivitat a l'abast dels alumnes de Formació Professional (FP) que volen anar a la universitat. 3.515 alumnes de cicles superiors fan enguany alguna d'aquestes proves per pujar nota. "Em sembla molt bé perquè són matèries que et preparen específicament per a la teva carrera", diu.

De fet, aquest nou model li ha obert la porta d'accés a la carrera que vol. Quan va veure que amb la mitjana de 6,5 que té al batxillerat no arribaria a l'onze i escaig que demanen a odontologia, es va matricular en un cicle superior d'higiene bucal -d'un any-, en què confia treure una nota alta que, sumada a les que aconsegueixi avui a la prova de química i demà a la de biologia, les matèries optatives que més bé ha preparat, podria arribar a la nota de tall que necessita.

L'Esther té molt clar el seu futur: vol ser dentista. I ha forjat el pla per aconseguir-ho. Ara només li cal superar l'examen.

stats